"Vrem Europa, nu dictatură!". Proteste în marile oraşe din ţară

"Vrem Europa, nu dictatură!". Proteste în marile oraşe din ţară
"Vrem Europa, nu dictatură!". Proteste în marile oraşe din ţară

Sâmbătă, 12 Mai, au loc mai multe proteste antiguvernamentale şi împotriva modificării legilor justiţiei, în marile oraşe din ţară.

Mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă seara în marile oraşe din ţară pentru a protesta faţă de modificarea legilor justiţiei şi împotriva coaliţiei de guvernare, cerând demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

*** TIMIŞOARA

Circa 500 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, la protestul "Vrem Europa, nu dictatură!" care se desfăşoară în Piaţa Victoriei/Operei din Timişoara, îndreptat împotriva guvernării PSD-ALDE.

"Să le spunem răspicat celor din majoritatea parlamentară, celor aflaţi la conducere, că suntem şi vom rămâne europeni!", a fost principalul mesaj transmis de organizatorii protestului.

În mijlocul manifestanţilor a apărut şi senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi care a îndemnat populaţia să semneze iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

Cei prezenţi au intonat Imnul de Stat al României, au fluturat steagul naţional şi drapelul UE, dar aveau şi pancarte cu înscrisuri antiguvernamentale şi au strigat lozinci anti-corupţie şi împotriva puterii executive de la Bucureşti.

Protestatarii au cerut demisiile şefului PSD, Liviu Dragnea, şi a premierului Viorica Dăncilă, afirmând că nu au fost respectate promisiunile din campania electorală şi "îndepărtează România de valorile europene şi democratice", aruncând ţara într-un regim patronat doar de interesele celor care au ajuns în înalte funcţii politice.

Iniţiatorii protestului au punctat faptul că prin acest miting "Timişoara se alătură întregii ţări, pentru a ne arăta dezacordul faţă de politicile publice duse de majoritatea parlamentară". Ei au mai subliniat că aderarea şi apartenenţa la Uniunea Europeană nu se rezumă la banii europeni şi la libera circulaţie, ci presupun şi un angajament de apărare a unor valori fundamentale cum sunt respectul pentru demnitatea umană, democraţie, stat de drept şi drepturile omului. Ei au mai spus că oamenii trebuie să iasă în stradă, să semnaleze orice derapaje, până "nu vom ajunge să ne fie frică să mai ieşim pe străzi, la proteste".

Mitingul este autorizat şi a fost programat să se încheie la ora 21,00.

*** SIBIU

Peste 350 de sibieni participă la protestul antiguvernamental, numit "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", care are loc în municipiu, potrivit organizatorilor.

Protestatarii au pornit din Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, spre pietonala Nicolae Bălcescu, Calea Dumbrăvii, Bulevardul Mihai Viteazu şi retur. Acţiunea de protest este programată până la ora 22.00, conform organizatorilor.

Participanţii la protest cer, în special, demisia premierului Dăncilă.

*** BRAŞOV

La Braşov, aproximativ 200 de persoane, potrivit forţelor de ordine, protestează, sâmbătă seara, faţă de modificarea legilor justiţiei şi cer demisia premierului Viorica Dăncilă, a liderului PSD Liviu Dragnea şi a întregului Guvern.

Protestatarii au scandat, printre altele: Justiţie nu corupţie, PSD - ciuma roşie, Demisia lui Dragnea, Fără penali în funcţii publice, Legi corecte, nu pentru apărarea corupţilor.

Protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii apoi au plecat în marş spre Piaţa Sfatului, pe strada Mureşenilor. În faţa coloanei de manifestanţi a fost desfăşurat un steag tricolor de mari dimensiuni.

*** CLUJ NAPOCA

Aproximativ 300 de persoane protestează, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, faţă de modificarea legilor justiţiei şi au cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, şi a preşedinţilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Protestatarii au scandat, printre altele: "Demisia", "Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta", "PSD ciuma roşie".

De asemenea, ei au purtat pancarte cu mesaje precum: "Iohannis nu-i uita, Dăncilă demisia", "Fără penali în funcţii publice", "Aţi călcat ţara-n picioare cu a voastră guvernare".

"Vrem demisia premierului Viorica Dăncilă, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru că, prin acţiunile lor din ultima vreme, România pare că se îndepărtează de Europa", a spus unul dintre protestatari.

Protestul, care nu este autorizat, a început la ora 18,00, în faţa Prefecturii Cluj, iar în jurul orei 19,00, protestatarii au plecat într-un marş prin zona centrală a oraşului.

*** TÂRGU MUREŞ

Aproximativ 30 de persoane au participat, sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la o acţiune de popularizare a iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", care urmăreşte adunarea de semnături pentru modificarea Constituţiei în acest sens.

Cele aproximativ 30 de persoane care s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Târgu Mureş au cerut trecătorilor să semneze iniţiativa care prevede că "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

În timpul manifestării de la Târgu Mureş, cei prezenţi au scandat "Justiţie, nu corupţie!", "PSD - ciuma roşie!", "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!", iar cei care au luat cuvântul au cerut ca salariaţii care încasează salariul minim pe economie să fie trataţi de statul român măcar cum sunt trataţi deţinuţii.

"Vreau să fiu tratat ca un deţinut ! Vreau ca un cetăţean care lucrează pentru salariul minim pe economie să fie tratat ca un deţinut, să i se dea de mâncare, cazare gratuită. Vreau să mă trateze la fel de respectuos cum tratează deţinuţii, iar cuantumul alocat mesei din spitale să fie cel puţin similar celor din închisoare", a susţinut un protestatar.

*** IAŞI

La Iaşi, peste 150 de persoane au venit sâmbătă seara în Piaţa Unirii pentru a lua parte la protestul intitulat "Iaşiul nu vrea dictatură", pentru a-şi arăta astfel nemulţumirea faţă de modificarea legilor justiţiei şi împotriva coaliţiei de guvernare.

Fluturând drapelul naţional, cel al Uniunii Europene sau cel al SUA, manifestanţii au intonat imnul naţional şi au scandat lozinci antiguvernamentale.

În timpul protestului, ieşeni de toate vârstele şi mame cu copii mici în braţe au strigat: "Nu se mai poate, vrem anticipate", "Vrem lumină de la Bruxelles, nu întuneric de la Moscova", "Tudorel nu eşti ieşean, fugi cu Dragnea-n Teleorman", "Tudorel eşti un gunoi, ne tragi Iaşiul înapoi".

După o oră de stat în Piaţa Unirii, manifestanţii au plecat în marş pe străzile din centrul oraşului strigând către cei ieşiţi la promenadă sau la terasele restaurantelor: "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi".

În momentul în care au ajuns în faţa sediului PSD, manifestanţii au fluierat, huiduit şi strigat: "PSD, ciuma roşie", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi", "Ruşine, ruşine să vă fie", "Jos guvernul pesedist", "Jos PSD", "Demisia, demisia", "Noi suntem poporul, jos cu infractorul", "România, trezeşte-te!".

Lozinci asemănătoare au fost scandate, prin zgomotul asurzitor al vuvuzelelor şi fluierelor, şi în faţa clădirii în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean Iaşi, care sunt conduse de membri ai PSD. După ce au scandat: "Hoţii la închisoare, nu la guvernare", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă", "România-i ţara mea, şi vreau să trăiesc în ea", manifestanţii au plecat spre casele lor

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel