Protest în Parcul IOR, în partea retrocedată, după ultimul incendiu. Traian Băsescu, intervenție. Soluția fostului președinte, pe masa lui Nicușor Dan

foto Oleg Brega, Facebook
foto Oleg Brega, Facebook

Este protest în Parcul IOR, partea retrocedată, iar pe subiect a intervenit și fostul președinte

UPDATE: ”Soluția corectă este modificarea Planului Urbanistic General, să declare această zonă- zonă verde și să fixezi un coeficient de utilizare a terenului de 5%” spune Traian Băsescu, în intervenția la RomâniaTV, unde a precizat că, în Planul Urbanistic General, era zonă de dezvoltare urbană, destinată construcțiilor. ”Dacă-l declari zonă verde, vei putea aduce apă ca să uzi spațiul verde, să tragi energie electrică și să faci facilitățile specifice unui parc. Îi tot spuneți parc, dar nu are alei, sunt cărări ca-n lanul de porumb. Acest lucru trebuie rezolvat prin limitarea planului de construcție” a continuat el. 

Precizăm că Planul Urbanistic General tocmai se află pe masa primarului general, Nicușor Dan. 

Prezent în studioul RomâniaTV, analistul Bogdan Chirieac a amintit de recursul făcut de Primăria Capitalei în 2019, condusă de Gabriela Firea, în favoarea actualilor proprietari, subliniind că nu e în regulă ca 11 hectare de teren, în loc să fie transformate într-un parc pentru locuitorii Bucureștiului, sunt loc pentru infracțiuni, dar și spațiu care este incendiat frecvent. Și Traian Băsescu a subliniat că ”Sectorul 3 a câștigat cele 11 hectare de teren, dar primăria condusă de Gabriela Firea a atacat cu recurs la Curtea de Apel București, care a cerut expertiză dacă acolo este parc, iar expertiza a constatat că nu este parc în acea zonă”. Traian Băsescu, întrebat de Bogdan Chirieac, a mai spus că ar fi procedat la fel ca Gabriela Firea: ”Compartimentul juridic al Primăriei este obligat în instanță să apere deciziile și hotărârile”. 

--- 

Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv în luna octombrie a anului trecut procesul în care a contestat titul de proprietate prin care 11 hectare din parcul IOR au fost retrocedate în 2005, printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu. Decizia a fost pronunțată de instanța supremă după 10 ani de procese. În mod misterios, în Parcul IOR au avut loc mai multe incendii, ultimul chiar săptămâna aceasta.

Citește aici: ISU, după incendiul din Parcul IOR: A fost localizat. Nu sunt victime / update

Amintim că și în iulie a ars parcul: Incendiu în Parcul IOR din București. Update: Focul a fost stins / video

În fața ÎCCJ, Primăria Capitalei nu ar fi apărat spațiul verde, ci actul de proprietate dat în 2005 alături de Maria Cocoru, proprietarul terenului, spunea Eugen Matei, consilier local Sector 3 din partea USR. Primăria Sectorului 3 a pierdut procesul pentru că nu ar fi putut să demonstreze că acolo este parc. 

Și în această săptămână Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a făcut apel pentru partea retrocedată a parcului: Robert Negoiță, scrisoare către Nicușor Dan: Sper că veți auzi strigătul disperat al comunității Sectorului 3 pentru salvarea terenului retrocedat ILEGAL din Parcul IOR

”Vă invităm în fiecare duminică seară de la 18:00 la 19:00 la intersecția străzii Constantin Brâncuși cu Bulevardul Nicolae Grigorescu pentru a protesta împotriva defrișării copacilor din zona retrocedată. La ora 19:00, facem lanț uman simbolic ca să oprim distrugerea spațiilor verzi din Capitală. Primăria Capitalei a fost notificată cu privire la acest eveniment, conform legii 60/91” anunță evenimentul lansat pe Facebook pentru astăzi. 

Un alt protest va avea loc în 9 septembrie, la ora 17:00. Cei care manifestă vor pleca din zona arsă într-un marș pentru salvarea parcului. ”Noi credem că incendiile sunt intenționate. Sunt interese să distrugă zona verde ca să susțină că nu e parc și să poată construi pe el” a spus un protestatar, în intervenția de la RomâniaTV. Televiziunea citată arată că și fostul primar Gabriela Firea ar fi făcut recurs în favoarea proprietarului actual al terenului, în 2019.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel