EXCLUSIV  PROTEST 20 ianuarie. PROTESTATARI - JANDARMI, incidente. Val Vîlcu: "Imagine de asediu". Întrebări cheie după protest

Sâmbătă, 20 ianuarie, peste 30.000 de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, pentru a protesta împotriva modificării Legilor Justiţiei. La un moment dat, au avut loc îmbrânceli între protestatari și oamenii legii.

Așadar, sâmbătă seară, s-au înregistat incidente între jandarmi şi protestatari, după ce forţele de ordine au format un cordon şi au încercat să oprească oamenii să urce pe scările care duc la Universitate. Un dispozitiv masiv de jandarmi a fost mobilizat în Piața Universității. De menționat că au fost prezenți și jandarmi călare.

Jurnalistul Val Vîlcu consideră că intervenția Jandarmeriei nu este în niciun caz în favoarea PSD-ului, ducând la formarea unei imagini negative în exterior. “Vin cu scuturi, cu cai. De unde până unde această desfășurare de forțe?”, se întreabă ziaristul.

Se proiectează o imagine apocaliptică

De asemenea, acesta se întreabă care a fost scopul dispozitivului creat de Jandarmerie. Potrivit jurnalistului, controalele erau necesare, deoarece astfel erau descurajate persoanele care nu veneau cu intenții bune, “dar jandarmi călare, scutieri? Se proiectează din exterior o imagine apocaliptică. Cine proteja pe cine? Ori să arate șefilor de la guvernare că au activitate?”, a mai punctat Val Vîlcu. De asemenea, a spus că o astfel de atitudine nu a făcut decât să-i îndârjească mai mult pe protestatari.

Care a fost logica?

"Era simplu: opreai traficul, deoarece se știa drumul protestatarilor, și îi lăsai să se manifeste. Nu sunt de ieri de astăzi protestele, se știa unde vor protesta. În mandatul lui Băsescu aveau o logică: nu erau lăsați să intre pe trotuar. Acum, care a fost logica? O proastă gestiune a situației", a mai zis jurnalistul.

Totodată, a declarat că s-a proiectat o imagine de asediu, “se luptă poporul cu forțele de ordine, fără să realizeze acest lucru”, a spus Val Vîlcu.   

[citeste si]

Proteste în țară

La Cluj-Napoca numărul manifestanţilor a fost aproape 10.000, iar la Timişoara, de circa 5.000. La Sibiu, au ieşit în stradă 4.000 de persoane, la Iaşi, circa 3.000, iar la Braşov, Galaţi şi Baia Mare, câte 1.000.

Manifestaţii de amploare mai mică au avut loc şi în alte oraşe ale ţării: Craiova, Constanţa, Arad, Bistriţa, Târgu Mureş, Reşiţa, Satu Mare, Brăila, Zalău şi Botoşani. Printre scandările protestarilor s-au numărat 'Hoţii', 'Jos PSD', 'Jos Guvernul', 'PSD, ciuma roşie', 'Uniţi salvăm toată România', 'Vrem Justiţie nu corupţie', 'DNA să vină să vă ia'.

În majoritatea oraşelor, oamenii au plecat în marş pe străzi, fiind blocată sau restricţionată circulaţia pe mai multe artere. Protestatarii au avut asupra lor pancarte, vuvuzele şi steaguri tricolore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel