Proprietarii castelului Bran, cercetaţi penal, pentru conacul de la Poieni

Trei membri ai familiei Habsburg, proprietari ai Castelului Bran, sunt cercetați penal de polițiștii ieşeni, pentru că au lăsat în paragină un monument istoric pe care l-au primit moștenire în Schitu Duca.

Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, sunt acuzați că din 2009, de când au intrat în posesia conacului din Poieni, în care a locuit Principesa Ileana a României, au lăsat-o în paragină. 

De când a intrat în posesia moștenitorilor, clădirea, care avea nouă odăi, două băi și o bucătărie, a fost făcută fărâme, relatează Digi 24.

„Am început demersurile împreună cu poliția de patrimoniu pentru a-i determina pe proprietari să ia măsurile conform legii pentru păstrarea, conservarea și eventual restaurarea monumentului istoric. S-a întocmit un dosar penal", a declarat Virgil Babii, director Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu.

Și primăria Iaşi vrea să îi cheme în instanţă pe moştenitorii conacului, pentru că nu au asigurat paza imobilului şi nici măcar nu și-au plătit taxele și impozitele.

„E aproape ca după un război în care se pierd multe clădiri. Sunt pagube pe timp de pace, dar România pierde, în felul acesta, foarte mult din patrimoniul său istoric", a declarat Sorin Iftimi, istoric. 

Clădirea construită în secolul al-XIX-lea, a fost prima proprietate pe care Regele Carol I a cumpărat-o în Moldova.

Care a fost reacția moștenitorilor din familia Habsburg

Cei trei frați din familia Habsburg au transmis, prin intermediul casei de avocatură care îi reprezintă, că nu doresc să comenteze situaţia.

Potrivit ziare.com, din momentul revendicării, familia regală nu a mai trecut prin comună. După ce zidurile au început să cedeze, proprietarii au încercat să vândă imobilul la preț de 800.000 de lei, însă nu s-a găsit niciun cumpărător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel