Prognoză METEO. Ce ne așteaptă în următoarele două săptămâni

Regimul termic va continua să fie unul oscilant în următoarele două săptămâni. Meteorologii prognozează atât perioade cu disconfort termic și temperaturi caniculare, cât și intervale în care instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența în majoritatea regiunilor, cu preponderență între 14 și 17 iulie, respectiv între 22 și 24 iulie.

În Banat, după vremea călduroasă din primele trei zile ale intervalului de prognoză, caniculară în orele amiezii mai ales în zona de câmpie a regiunii, va urma o scădere semnificativă a valorilor termice, până la o medie regională de 24 de grade a maximelor diurne și de aproximativ 12 grade a minimelor nocturne — valori mult mai scăzute decât cele climatologic specifice mijlocului lunii iulie. Începând din data de 18 iulie, vremea se va încălzi treptat, astfel că, în intervalul 20 — 24 iulie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30 — 32 de grade și minime de 16 — 18 grade.

Instabilitatea atmosferică accentuată

Pe de altă parte, în perioada 14 — 17 iulie, vor fi intervale de timp în care instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se vor acumula cantități de apă însemnate. În restul intervalului de prognoză, doar sporadic și pe spații restrânse se vor semnala ploi de scurtă durată, cu o probabilitate ceva mai mare de apariție spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză.

În Crișana, în primele trei zile, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme călduroasă, local caniculară marți și miercuri (12 și 13 iulie), când media regională a maximelor termice va fi de 34 de grade, în timp ce minimele termice vor ajunge să se situeze în jurul unei medii de 18 grade în diminețile de 13 și 14 iulie. Ulterior, temperatura aerului va scădea accentuat, astfel că, până în jurul datei de 17 iulie, va predomina o vreme răcoroasă, cu maxime diurne, în medie, de numai 23 — 26 de grade și minime în jur de 12 grade.

Temperaturile, în creștere treptată

La începutul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor fi în creștere treptată spre medii de 29 — 31 de grade ale maximelor termice și de 15 — 17 grade ale celor minime. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în perioada 13 — 17 iulie, când se vor înregistra cantități de apă însemnate, iar în rest ploile se vor semnala pe arii mai restrânse și vor fi mai puțin importante cantitativ.

În Transilvania, perioada cu vreme călduroasă, pe arii restrânse caniculară, din prima jumătate a primei săptămâni de prognoză, va fi urmată de o scădere semnificativă a valorilor termice, în special a celor diurne, ce vor ajunge să se situeze în jurul unei medii de 22 de grade în intervalul 15 — 17 iulie. De asemenea, minimele termice vor fi în scădere în perioada 15 — 18 iulie, de la o medie regională de 15 grade, în jurul datei de 14 iulie, spre 10 grade în diminețile de 17 și 18 iulie.

În cea de-a doua săptămână, vremea se va încălzi treptat, devenind chiar călduroasă după 22 iulie, cu o medie a valorilor diurne de 30 de grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu ploi pe spații relativ extinse și cantități de apă însemnate, în special în perioada 14 — 17 iulie și, din nou, după 22 iulie.

În Maramureș, prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de o vreme călduroasă, între 11 — 13 iulie, cu medii ale maximelor de până la 32 de grade și ale minimelor de 15 — 17 grade, urmată de o răcorire în perioada 14 — 18 iulie, în care mediile valorilor diurne vor fi de 21 — 22 de grade, iar în orele dimineților de 11 — 12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu un proces de încălzire a vremii, astfel că, după data de 21 iulie, vremea va deveni călduroasă — media regională a valorilor diurne se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar a celor nocturne va fi de 15 — 16 grade.

În perioada 14 — 17 iulie, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată, iar ploi pe spații mai extinse și, posibil, însemnate cantitativ se vor semnala și după data de 22 iulie.

În Moldova, în perioada 11 — 14 iulie, vremea va fi călduroasă, local caniculară, procesul de încălzire resimțindu-se și la valorile nocturne, a căror medie va crește de la 14 la 18 grade. Între 15 și 18 iulie, zilele vor fi caracterizate de temperaturi maxime, în medie, de 24 — 26 de grade, iar nopțile și diminețile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie regională va fi de 13 — 15 grade.

În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 30 — 32 de grade, iar cele ale minimelor se vor încadra în ecartul 15 — 19 grade. Pentru intervalele 14 — 19 iulie și 22 — 24 iulie se estimează o accentuare a instabilității atmosferice.

[citeste si]

În Dobrogea, în perioada 11 — 14 iulie, vremea va fi călduroasă, devenind local caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 33 de grade, procesul de încălzire resimțindu-se și la valorile nocturne, a căror medie va crește de la 17 la 20 de grade. Între 15 și 18 iulie, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 25 — 29 de grade, iar nopțile și diminețile vor avea minime termice a căror medie regională va fi de 16 — 18 grade.

A doua săptămână de prognoză

În cea de-a doua săptămână de prognoză, în special în prima sa parte, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime urcând la 31 — 32 de grade, iar cele ale minimelor situându-se între 17 și 21 de grade. Între 15 — 18 iulie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, va crește probabilitatea de apariție a averselor.

În Muntenia, în primele patru zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va crește de la 30 la 35 de grade, cu caniculă și disconfort termic în extindere de la o zi la alta, procesul de încălzire resimțindu-se și la valorile nocturne, a căror medie va urca spre 18 — 19 grade. Între 15 și 18 iulie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 26 — 29 de grade, iar nopțile și diminețile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie va fi de 13 — 15 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va fi călduroasă, local caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 32 — 33 de grade, iar minimele nocturne vor fi de 16 — 19 grade. Meteorologii precizează că, în intervalele 14 — 18 iulie și 22-24 iulie, vor fi averse, cu probabilitate mai mare în zona deluroasă.

În Oltenia, în perioada 11 — 14 iulie, media temperaturilor maxime va crește de la 31 la 35 de grade, cu caniculă și disconfort termic în extindere de la o zi la alta. Procesul de încălzire se va resimți și la valorile nocturne, a căror medie va urca spre 18 — 19 grade. În perioada 15 — 18 iulie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 25 — 28 de grade, iar nopțile și diminețile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie va fi de 13 — 15 grade.

În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va fi călduroasă, local caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 32 — 33 de grade. Minimele nocturne vor fi de 15 — 18 grade. Pentru 14 — 18 iulie, respectiv 22 — 24 iulie, se estimează o instabilitate atmosferică mai accentuată și o creștere a probabilității de apariție a averselor.

La munte, din 11 până în 14 iulie, procesul de încălzire a vremii se va concretiza prin creșterea mediei temperaturilor maxime de la 21 la 24 de grade. În același timp, valorile minime vor crește, în medie, de la 9 la 14 grade. Ulterior, între 15 și 18 iulie, vremea va fi răcoroasă, astfel încât zilele vor fi caracterizate de temperaturi, în medie, de 13 — 16 grade, iar nopțile și diminețile vor avea minime a căror medie va fi de 6 — 9 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel