Proces preşedinte CJ Harghita, Borboly Csaba, DECIZIE. Avocaţii doresc să afle dacă magistraţii care au judecat în cauză sunt specializaţi

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie a fost amânat din nou, miercuri, la Tribunalul Harghita, după ce doi dintre avocaţi au solicitat să afle dacă magistraţii care au judecat în această cauză sunt specializaţi, aşa cum prevede legea referitoare la judecarea faptelor de corupţie. 

Cererea urmează să fie trimisă Colegiului de conducere a Tribunalului, iar răspunsul va fi analizat la următorul termen. 'În principiu, noi am cerut această informaţie: dacă judecătorii care au judecat această cauză sunt judecători specializaţi, conform articolului 29 din Legea privitoare la judecarea faptelor de corupţie. Aceasta e singura chestiune. Şi într-o astfel de circumstanţă, instanţa a făcut adresă la Colegiul de conducere, pentru că această repartizare, sau numirea judecătorilor să facă parte din complete specializate, se face de către Colegiul de conducere al instanţei.

Respectiv, Colegiul ne va răspunde dacă există o astfel de hotărâre. Noi am cerut numărul hotărârii şi dacă judecătorii care au judecat această cauză pe parcursul ei sunt pe această listă. Şi, în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi atunci, o să discutăm despre anumite consecinţe. În mod normal atunci când este o cauză care este judecată de judecătorul care nu este competent sancţiunea este nulitate absolută, în mod normal', a declarat presei avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba. Întrebat dacă procesul ar putea fi reluat de la zero, în situaţia în care magistraţii care au judecat nu au fost specializaţi, Sergiu Bogdan a refuzat să răspundă, subliniind că decizia o va lua judecătorul.

'Colegiul ne va informa care este situaţia de fapt. Şi domnul judecător va lua decizia, raportat la această chestiune. (...) Colegiul ne va informa dacă există complete specializate şi dacă judecătorii au făcut parte. Atât. Consecinţa va fi analizată la termenul următor în acest dosar. De asta a stabilit termen în 7 noiembrie în care vom discuta pe răspunsurile pe care le primim de la colegiu', a mai spus avocatul lui Borboly Csaba.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel