EXCLUSIV  ”Probleme” cu propunerea legislativă a deputatului Radu Panait (USR-PLUS). Diferențe între infirmitate, dizabilitate și handicap

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Propunerea legislativă a deputatului Radu Panait (USR-PLUS) care ar urma să acorde certificat de handicap pe perioadă nedeterminată persoanelor cu dizabilități a adus în prim-plan termenul „handicap”, iar acest cuvânt este folosit adesea în mod greșit.

Vezi AICI mai multe despre propunerea legislativă a deputatului Panait.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, prin lucrarea „Clasificarea internațională a funcționării, dizabilității și sănătății” s-a stabilit uniformizarea utilizării termenilor de infirmitate (deficiență), dizabilitate (incapacitate) și handicap.

Diferențe între infirmitate, dizabilitate și handicap

Așa cum se explică în lucrare, infirmitatea și dizabilitatea sunt termeni care pot fi confundați, însă aceștia pot fi delimitați cu ușurință. Infirmitatea este un defect fizic dobândit la naștere sau în timpul vieții, în timp ce dizabilitatea este limitarea funcțiunilor fizice sau mintale în timpul oricărei activități. Astfel, infirmitatea poate exista fără dizabilitate, însă dizabilitatea nu poate exista fără infirmitate.

Infirmitatea stă și la baza handicapului, termen utilizat în cazul limitării funcțiunilor fizice sau mintale ale unei persoane care duce la incapacitatea de a realiza o acțiune. Astfel, societatea poate modifica mediul înconjurător pentru a reflecta cât mai mult nevoile persoanelor cu dizabilități. În caz contrar, se creează inaccesibilitate, deci handicap.

Exemple

Exemplu de infirmitate: Un tânăr nu are o parte a piciorului stâng.

Exemplu de dizabilitate: Un tânăr nu are o parte a piciorului stâng (include infirmitatea), dar se poate juca în condiții normale un joc video pe consolă.

Exemplu de handicap: Un tânăr nu are o parte a piciorului stâng (include infirmitatea), dar nu poate să participe la un maraton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel