Primarul din Sfântu Gheorghe, solicitare privind marșul de 1 Decembrie

Comisia pentru avizarea adunărilor publice a municipiului Sfântu Gheorghe a avizat favorabil marşul programat pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, solicitând, însă, organizatorilor să ia măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii şi liniştii publice şi stoparea eventualelor manifestări ofensatoare la adresa comunităţii maghiare, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe, potrivit Agerpres.

'Având în vedere faptul că, în ultimii ani, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea Zilei Naţionale a României a fost tulburată de persoane din afara localităţii, fiind înregistrate incidente şi făcute declaraţii ofensatoare la adresa comunităţii maghiare, am procedat la informarea prealabilă a organelor competente ale statului, solicitându-le să manifeste mai multă severitate faţă de cei care tulbură ordinea publică şi pun în pericol convieţuirea socială şi cea interetnică. Marşul programat pentru ziua de 1 Decembrie a primit avizul Comisiei pentru avizarea adunărilor publice a municipiului Sfântu Gheorghe, din respect pentru comunitatea românească locală, cu condiţia respectării legislaţiei în materie. Astfel că, în cazul în care în timpul marşului apar tulburări ale ordinii şi liniştii publice, organizatorii au obligaţia să întrerupă evenimentul imediat, până la restabilirea ordinii', se arată în comunicatul semnat de primarul municipiului, Antal Arpad.

Edilul a menţionat că apreciază faptul că Instituţia Prefectului judeţului Covasna a răspuns solicitării Primăriei şi s-a delimitat, printr-un comunicat de presă, de orice 'manifestare extremistă şi naţionalistă'.

'Aşteptăm acelaşi lucru şi din partea celorlalţi organizatori, precum şi a participanţilor', se mai spune în comunicat.

Marşul este organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în contextul manifestărilor oficiale de sărbătorire a Zilei Naţionale.

[citeste si]

Prefectura Covasna a anunţat vineri că va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea unui 'climat public propice sărbătoririi Zilei Naţionale a României', avertizând că va sancţiona, potrivit competenţei, orice 'derapaje naţionalist-extremiste'. Conducerea Prefecturii Covasna a precizat că aceste măsuri se impun ca urmare a unor 'incidente de factură naţionalist-extremistă izolate', dar 'petrecute cu regularitate' în ultimii ani cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, atât la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, cât şi în alte localităţi ale judeţului.

Potrivit Prefecturii, aceste incidente, relatate de presa locală şi naţională, 'creează şi alimentează false tensiuni interetnice' şi 'contribuie la o imagine distorsionată a locuitorilor judeţului Covasna'.

În ultimii ani, reprezentanţi ai unor organizaţii naţionaliste româneşti şi maghiare au manifestat la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc de Ziua Naţională a României, confruntările dintre aceştia manifestându-se la nivel verbal, prin scandarea unor sloganuri şi lozinci. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel