Primarii din Harghita și Covasna cer Comisiei Europene să repună pe ordinea de zi iniţiativa Minority SafePack

Primarii din Harghita și Covasna cer Comisiei Europene să repună pe ordinea de zi iniţiativa Minority SafePack  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primarii din Harghita și Covasna cer Comisiei Europene să repună pe ordinea de zi iniţiativa Minority SafePack / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Conducătorii administraţiilor locale din Harghita, Covasna și Mureș cer Comisiei Europene să repună pe ordinea de zi iniţiativa Minority SafePack.

Conducătorii administraţiilor locale din Harghita , Covasna și Mureș au remis, joi, agenţiei ungare de presă MTI o declaraţie comună în care cer Comisiei Europene să repună pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack. Declaraţia semnată de preşedinţii consiliilor judeţene, precum şi de primarii oraşelor din cele trei județe constată: comunitatea maghiară din România a aşteptat aderarea ţării la UE. Ea se aştepta nu numai la dezvoltare economică şi la prosperitate, ci şi la drepturi care asigură protecţia şi promovarea limbii şi culturii materne, precum şi utilizarea liberă, neîngrădită a simbolurilor comunitare.

Liderii administraţiei locale şi-au exprimat consternarea şi nedumerirea în legătură cu decizia din 15 ianuarie 2021 a Comisiei Europene de a nu începe procesul de legiferare pe baza propunerilor iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack.

“Ne afirmăm din nou poziţia cu privire la problema maghiarilor de peste hotare, a naţionalităţilor din Ungaria şi a minorităţilor europene, împreună cu ei protestăm împotriva deciziei Comisiei Europene, care a comis o nedreptate istorică faţă de comunităţile minoritare, ignorându-le propunerile legitime şi constructive cu privire la protecţia patrimoniului lingvistic şi cultural european”, se arată în comunicat.

Maghiarii din România așteaptă soluții de la UE

Preşedinţii consiliilor şi primarii au salutat totodată faptul că iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia regiunilor naţionale a îndeplinit deja, în mod vizibil, condiţiile unei iniţiative cetăţeneşti şi că o nouă iniţiativă privind interesele minorităţilor autohtone va fi pusă în curând pe masa Comisiei Europene.

“Acest lucru arată, de asemenea, că minorităţile europene, inclusiv comunităţile maghiare din străinătate, secuii şi naţionalităţile care trăiesc în Ungaria, nu renunţă la luptă şi aşteaptă soluţii de la Uniune”, se menţionează în document.

Liderii administraţiei locale au făcut apel la Comisia Europeană să corecteze decizia sa anterioară şi să repună pe ordinea de zi propunerile incluse în Minority SafePack. Ei au cerut Parlamentului European şi Comitetului Regiunilor să includă din nou pe ordinea de zi problema protecţiei minorităţilor europene şi să sprijine această problemă în faţa Comisiei Europene. De asemenea, s-a solicitat Comisiei Europene să sprijine iniţiativa cetăţenească europeană intitulată “Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi durabilitatea culturilor regionale” în cadrul procesul legislativ, în conformitate cu principiile echităţii, bunei guvernări şi valorilor europene. S-a făcut apel şi la autorităţile administrative regionale, provinciale şi judeţene din Europa pentru ca acestea să se alăture cauzei protecţiei minorităţilor europene şi să îşi exprime sprijinul în acest sens, potrivit Hirado.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy