Prima țară care declară lockdown climatic și interzice toate activitățile în aer liber

Fotografie de la Miguel Montejano/ Pexels
Fotografie de la Miguel Montejano/ Pexels

Canicula din iulie a determinat Guvernul să lanseze un lockdown climatic, care obligă populația să rămână în casele lor pentru a evita efectele negative ale căldurii.

Vara aceasta multe țări se confruntă cu temperaturi record care în unele cazuri au atins și au depășit vârfuri care nu au fost înregistrate de zeci de ani.

O astfel de țară este China, care se confruntă cu un val de căldură neobișnuit, ajungând chiar și la 41 de grade în ultima săptămână. Serviciul național de meteorologie a lansat recent alerta roșie pentru 67 de orașe în care temperaturile ar putea depăși 40 de grade în zilele următoare, potrivit unui articol publicat de Il Sussidiario.

În alte 393 de orașe, tot din China, sunt așteptate temperaturi egale sau mai mari de 35 de grade. Din cauza căldurii, Guvernul chinez pare să lanseze un fel de  lockdown climatic pentru orașele aflate în alertă roșie.

În acestea, se cere în mod expres ”încetarea tuturor activităților în aer liber”, în timp ce cetățenilor li se cere și ”să acorde mai multă atenție prevenirii incendiilor”.

Nu este încă clar cât va dura blocajul și nici ce repercusiuni ar putea avea, mai ales având în vedere că închiderea oamenilor în casă va duce la creșterea cererii de  energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat de uz casnic.

Temperaturi peste 41 de grade în China: efectele căldurii

China, dintre toate țările din lume, este cea mai dens populată și cea mai mare ”sursă” globală de poluare.

Este cunoscut faptul că valurile neobișnuite de căldură excesivă, care afectează aproape întreaga lume, sunt, în mare măsură, legate de poluare. Acest lucru ar trebui să fie util pentru a explica faptul că temperaturile în China au crescut foarte rapid și semnificativ în ultima perioadă.

Acesta este al doilea val de caniculă (înțeles ca trei sau mai multe zile consecutive de temperaturi atipice) înregistrat în China în ultima lună, în timp ce al doilea a fost între 5 și 17 iulie.

Efectul căldurii excesive din China are repercusiuni și asupra rețelei de electricitate care este din ce în ce mai solicitată din cauza folosirii excesive a aparatelor de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri și fabrici.

În unele municipii, a fost necesară stingerea lămpilor stradale pentru a satisface cererea de energie electrică, în timp ce în altele s-a decis majorarea tarifului. Efectul căldurii atipice care se înregistrează în China, desigur, cade și asupra agriculturii și irigației câmpurilor.

Citește și: 

Meteorologii extind codul portocaliu de caniculă. Ploi torențiale în vestul țării

Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 iulie, ora 10:00 - 28 iulie, ora 9:00, în Capitală vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat şi indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Marţi (26 iulie), temperatura maximă va fi de 36 - 37 de grade, iar miercuri (27 iulie) se vor atinge 39 - 40 de grade, în timp ce minimele termice vor fi de 18 - 21 de grade. În seara zilei de miercuri (27 iulie) şi în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse şi descărcări electrice).

De asemenea, în perioada 28 iulie, ora 9:00 - 29 iulie, ora 21:00, valul de căldură va persista. Valorile termice vor fi mai scăzute faţă de zilele precedente, astfel că vor fi maxime de 34 - 36 de grade şi minime în jur de 20 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) când vor fi intensificări ale vântului şi condiţii pentru descărcări electrice şi averse.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări nowcasting Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, disconfort termic, dar şi de instabilitate atmosferică, valabile în cea mai mare parte din ţară până vineri.

Zone din vestul şi sudul ţării, inclusiv Capitala, se vor afla marţi sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Marţi, 26 iulie, în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37 - 40 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel