Prețul războiului. Cât costă Ucraina conflictul armat cu Rusia - estimări ministru

Sursa foto: Pexels (Mathias P.R. Reding)
Sursa foto: Pexels (Mathias P.R. Reding)

Guvernul ucrainean a estimat luni la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, relatează AFP.

Ministrul a evaluat la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro la cursul actual - n.r.) "impactul direct al distrugerilor" de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, la care se adaugă "efectele indirecte ale luptelor" asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului.

Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu "aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse", precum şi "zeci de gări, de aeroporturi", în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.

Iulia Sviridenko, care deţine şi funcţia de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracţie estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

"În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc", a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook.

"Astfel, Ucraina (...) va cere de la agresor o compensaţie financiară", a adăugat ea, "fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina".

Citește și Lovitură pentru Rusia. G7 respinge cererea Moscovei privind gazul exportat

Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei privind gazul exportat. Rușii doreau să fie plătit în ruble.

Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie 'o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente'. Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el.

Răspunsul ţărilor din G7 este clar. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel