Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei privind gazul exportat. Rușii doreau să fie plătit în ruble.
Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie 'o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente'. Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el.
'Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă', a subliniat Habeck. 'Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate', a mai afirmat ministrul german.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.
'Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Această cerere 'nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o', a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova. În această privinţă, 'continuăm munca de analiză', a precizat Macron.
Dar 'toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro', a subliniat preşedintele Franţei. 'De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual', a insistat Emmanuel Macron. El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, 'un mecanism de ocolire' a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu