Israel, SUA și Turcia lansează atacuri în Siria pentru a-și proteja punctele de interes

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rebelii sirieni l-au gonit pe dictatorul Bashar al-Assad.

Raidurile aeriene au lovit locații din întreaga Siria, pe măsură ce actorii regionali din Orientul Mijlociu au încercat să-și apere interesele în țară, după căderea bruscă a președintelui Bashar al-Assad, care a fugit la Moscova.

Pe măsură ce rebelii conduși de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au eliberat prizonieri ai regimului, inclusiv din faimoasa închisoare Sednaya – adesea numită „măcelăria umană” – Israel, Turcia și SUA au desfășurat acțiuni militare, în timp ce foștii susținători ai lui Assad, Rusia și Iran, s-au implicat și ei în eforturi de a contura un viitor al Siriei.

Statele Unite au lovit ținte asociate cu Statul Islamic, în timp ce Turcia a atacat forțele kurde. Israelul a confirmat că a trimis forțe în zona tampon dincolo de Înălțimile Golan

Într-un ritm adesea amețitor, rebelii care l-au răsturnat pe Assad au anunțat pe Telegram că vor emite o amnistie generală pentru recruții militari ai regimului, iar fostul prim-ministru sirian Mohammed al-Jalali a declarat pentru televiziunea al-Arabiya că a fost de acord să predea puterea guvernului rebel „de salvare”.

Statele Unite au lovit ținte asociate cu Statul Islamic în centrul Siriei, în timp ce Turcia a atacat forțele kurde susținute de SUA. Se spune că luni a fost încheiat un acord pentru retragerea forțelor kurde din orașul nordic Manbij, după un avans al Armatei Naționale Siriene susținută de Turcia.

Israelul a confirmat, de asemenea, că a trimis forțe în zona tampon dincolo de Înălțimile Golan ocupate de Israel și în fostele poziții militare siriene de pe Muntele Hermon, într-o acțiune descrisă ca o „măsură temporară”.

Israelul a precizat că va continua cu lovituri aeriene asupra fostelor locații ale regimului asociate cu rachete și arme chimice, fiind raportate atacuri aeriene luni seara asupra unei instalații de apărare aeriană din apropierea portului Latakia.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească mai târziu luni pentru a discuta criza din Siria într-o sesiune închisă, la cererea Rusiei. Loviturile reflectă drumul periculos pe care îl are în față Siria, în timp ce face tranziția de la cinci decenii de conducere brutală a familiei Assad.

Având agende concurente, Turcia și Israel au deja stabilite ce consideră a fi „liniile lor roșii” în legătură cu Siria, Turcia afirmând că nu va accepta ca PKK-ul kurd sau Statul Islamic să beneficieze de pe urma noii situații, chiar dacă a promis să ajute migranții sirieni din Turcia. Turcia găzduiește 3 milioane de refugiați care doresc să se întoarcă acasă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a insistat însă că Turcia nu are niciun interes să-și extindă influența în Siria, în ciuda susținerii sale față de rebelii sirieni.

„Turcia nu are ochi pe teritoriul niciunei alte țări,” a spus Erdoğan. „Singurul scop al operațiunilor noastre transfrontaliere este să salvăm patria noastră de atacurile teroriste,” a adăugat el, referindu-se la raidurile care vizează YPG-ul condus de kurzi, cu sediul în nord-estul Siriei.

Ministrul turc de externe și secretarul general al ONU, António Guterres, au discutat, de asemenea, despre tranziția și reconstrucția din Siria luni, potrivit unei surse din Ministerul de Externe al Turciei, în contextul în care sute de refugiați sirieni s-au adunat la două puncte de trecere a frontierei în sudul Turciei, sperând să se întoarcă acasă.

În justificarea celor mai recente atacuri israeliene asupra unor ținte din Siria, ministrul de externe al Israelului, Gideon Saar, a spus că ținta au fost locațiile suspecte de depozitare a armelor chimice și rachete cu rază lungă de acțiune din Siria, pentru a preveni ca acestea să ajungă pe mâna actorilor ostili.

Saar a afirmat luni că „singurul nostru interes este securitatea Israelului și a cetățenilor săi”.

Iranul, care l-a susținut pe Assad în războiul civil brutal din Siria pentru a-și păstra coridorul terestru către Hezbollah în Liban, a indicat, de asemenea, că a deschis rapid o linie directă de comunicare cu rebelii care l-au înlăturat pe Assad, într-un efort de a „preveni o traiectorie ostilă” între cele două țări.

Pentru prima dată în ani buni când nici Rusia, nici Iranul, nici organizația militantă Hezbollah nu mai joacă un rol influent în țară

La câteva ore după căderea lui Assad duminică dimineață, Iranul a declarat că se așteaptă ca relațiile cu Damasc să continue pe baza „abordării înțelepte și prevăzătoare” a celor două țări și a făcut apel la formarea unui guvern inclusiv care să reprezinte toate segmentele societății siriene.

Într-un avertisment propriu, agenția de știri rusă Interfax, citând un parlamentar, a spus că Moscova va răspunde sever la orice atac asupra bazelor sale militare din Siria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a confirmat luni că Vladimir Putin, președintele Rusiei, i-a acordat personal azil lui Assad. Peskov a refuzat să comenteze despre locația exactă a lui Assad și a spus că Putin nu plănuia să se întâlnească cu el.

Avansul fulgerător al unei alianțe de miliții conduse de HTS, fost afiliat al al-Qaida, care marchează o schimbare dramatică în dinamica Orientului Mijlociu, a făcut ca înlăturarea lui Assad să îndepărteze un bastion de pe care Iranul și Rusia exercitau influență în întreaga lume arabă.

Joe Biden, președintele SUA, a spus că Siria se află într-o perioadă de risc și incertitudine, fiind pentru prima dată în ani buni când nici Rusia, nici Iranul, nici organizația militantă Hezbollah nu mai joacă un rol influent în țară.

Rebelii se confruntă cu o sarcină monumentală de a reconstrui și guverna o țară după un război care a lăsat sute de mii de morți, orașe distruse complet și o economie devastată de sancțiunile internaționale. Siria va avea nevoie de miliarde de dolari în ajutoare.

„O nouă istorie, frații mei, se scrie în întreaga regiune după această mare victorie”, a declarat Ahmed al-Sharaa, cunoscut mai bine sub numele de Abu Mohammed al-Jolani, liderul HTS.

Jolani, vorbind unei mulțimi uriașe duminică la Moscheea Umayyad din Damasc, un loc de o importanță religioasă imensă, a spus că, prin muncă grea, Siria va deveni „un far pentru națiunea islamică”.

Deși Jolani a devenit fața revoltei, experții avertizează că într-o tranziție stabilă semnificativă, el va trebui să găsească modalități de a încorpora forțele rivale anti-Assad, precum și foști susținători ai regimului Assad, ceea ce este considerat o sarcină grea.

Regimul Assad, care a durat din 1971 până în prezent, era cunoscut ca unul dintre cele mai dure din Orientul Mijlociu, cu sute de mii de prizonieri politici ținuți în condiții înfiorătoare și un număr mare de oameni uciși în execuții în masă în timpul războiului civil.

De asemenea, au existat îngrijorări crescânde dincolo de Israel cu privire la păstrarea în siguranță a armelor chimice ale fostului regim. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), un organism de monitorizare al ONU, a spus autorităților siriene luni să se asigure că depozitele suspecte sunt în siguranță.

Siria a acceptat să adere la OPCW în 2013, la scurt timp după un presupus atac cu gaz chimic care a ucis mai mult de 1.400 de persoane lângă Damasc. Organismul de monitorizare a spus: „Până în prezent… declarația Siriei privind programul său de arme chimice nu poate fi considerată precisă și completă”, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel