Presiuni la adresa Comisiei Europene. Marile firme din tehnologie ar putea fi obligate să investească în reţelele de telecomunicaţii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Startup Stock Photos)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Startup Stock Photos)

Marile firme din tehnologie ar putea fi obligate să suporte o parte din investiţiile în reţelele de telecomunicaţii ale blocului comunitar.

Franţa, Italia şi Spania, presiuni la adresa Comisiei Europene

Franţa, Italia şi Spania şi-au sporit presiunile la adresa Comisiei Europene pentru ca executivul comunitar să vină cu un act legislativ care să oblige marile firme din tehnologie să suporte o parte din investiţiile în reţelele de telecomunicaţii ale blocului comunitar, arată un document consultat luni de Reuters. Este pentru prima dată când guvernele celor trei state membre au exprimat o poziţie comună cu privire la acest subiect, scrie Agerpres.

În luna mai a acestui an, organismele europene de reglementare au anunţat că analizează posibilitatea ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google), Meta (Facebook) şi Netflix să suporte o parte din costurile necesare pentru modernizarea reţelelor de telecomunicaţii.

Într-un document comun, consultat de Reuters, cele trei guverne au susţinut că primii şase mari furnizori de conţinut sunt responsabili împreună pentru 55% din traficul pe internet.

"Asta generează costuri specifice pentru operatorii europeni de telecomunicaţii în termeni de capacitate, într-un moment în care fac deja investiţii mari în cele mai costisitoare părţi ale reţelelor cu 5G şi Fiber-To-The-Home (o fibră optică concepută special pentru conectarea la internet a locuinţelor sau a birourilor - n.r.)", se menţionează în document.

Vezi și: Rusia a amendat Whatsapp, pentru că nu stochează datele utilizatorilor. Nici Snapchat nu a scăpat

"Toţi jucătorii de pe piaţă să contribuie la costurile cu infrastructura digitală"

În acest context, cele trei state membre apreciază că reţelele de telecomunicaţii din Europa şi marii furnizori de conţinut online ar trebui să plătească o contribuţie corectă pentru acoperirea costurilor cu modernizarea reţelelor. "Facem un apel pentru o propunere legislativă care să asigure că toţi jucătorii de pe piaţă contribuie la costurile cu infrastructura digitală", se arată în documentul menţionat.

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie, ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.

Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile digitale au avertizat că obligarea giganţilor din tehnologie să plătească pentru modernizarea reţelelor ar putea pune în pericol regulile privind neutralitatea internetului, reguli care ar putea fi diluate dacă se va ajunge la un acord cu giganţii din online pentru a contribui la finanţarea reţelelor de telecomunicaţii.

Orice propunere legislativă "ar trebui să asigure corectitudinea între utilizatori, în conformitate cu regulile privind neutralitatea internetului, care constituie un principiu de bază pe care trebuie să îl păstrăm", se arată în documentul comun. 

Vezi și: Pariul lui Zuckerberg. Facebook se va transforma în... TikTok. Influencerii reacţionează: Vreau doar să văd poze drăguţe cu prietenii

Peste 70% dintre români nu au încredere în noile tehnologii. Inteligenţa Artificială, roboţii şi telemunca, puse sub semnul întrebării (sondaj INSCOP)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel