Preşedinţia României la Consiliul UE, nou dosar finalizat. Niculae Bădălău: Va face Europa mai sigură

Consiliul Uniunii Europene
Consiliul Uniunii Europene

Un nou dosar finalizat de către Ministerul Economiei în cadrul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE introduce noi reguli privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.

Conform noului Regulament accesul publicului general la precursorii de explozivi va fi supus unui control mult mai strict. Comitetul Reprezentanților Permanenți a aprobat acordul de principiu obținut în 4 februarie între Președinția României la Consiliului UE și reprezentanții Parlamentului European pe propunerea de Regulament care impune reguli mai stricte privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi în toată Uniunea Europeană și raportarea adecvată a tranzacțiilor suspecte cu astfel de substanțe pe tot lanțul de aprovizionare.

Niculae Bădălău: “Este un acord foarte important, care va face Europa mai sigură


În acest context Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat: “Este un acord foarte important, care va face Europa mai sigură. Noul Regulament conține prevederi mai stricte pentru introducerea pe piață, deținerea și utilizarea de către publicul larg a precursorilor de explozivi, adică acele substanțe aparent inofensive, cum ar fi acetona sau nitratul de amoniu (utilizat ca îngrășământ în agricultură), dar care, în anumite concentrații și combinații, pot produce <>, care pot fi utilizați pentru atentate teroriste, așa cum s-a și întâmplat, din nefericire, în trecut. Compromisul obținut ajută la o mai bună supravegherea a acestei piețe de nișă și, totodată, la sporirea gradului de siguranță a cetățenilor.”

 

Precursorii de explozivi sunt substanțe chimice care pot fi folosite în scopuri legitime dar, în același timp, folosite și cu scopul de a fabrica ilicit explozivi artizanali. Noile reguli limitează diponibilitatea precursorilor de explozivi pentru publicul larg și asigură raportarea corespunzătoare a tranzacțiilor suspecte pe tot lanțul de distribuție.

Regulamentul propus face distincție între două categorii de precursori:

1.    „Restrictionați”, cei care nu pot fi puși la dispoziție, introduși pe piață, deținuți sau utilizați de către publicul general peste o anumită concentrație,

2.    „Reglementați”, pentru care tranzacțiile suspecte trebuie raportate de către operatorii economici, inclusiv de către piețele on-line.

Conform noului Regulament, statele membre își rezervă posibilitatea de a stabili scheme de licențiere, ceea ce ar permite ca anumiți precursori restricționați să poată fi puși la dispoziție publicului general.

Sub rezerva controlului din partea Comisiei Europene, statele membre vor putea, de asemenea, să extindă prevederile referitoare la precursorii de explozivi restricționați asupra altor substanțe chimice care încă nu sunt acoperite prin acest Regulament.

De asemenea, noul Regulament impune obligații de instruire și informare pentru:

1.    Operatorii economici implicați în fabricarea sau vânzarea de precursori de explozivi;

2.    Autoritățile naționale de inspecție.

 

Noul Regulament abrogă Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi. Regulamentul va fi aplicat la 18 luni după data intrării în vigoare, respectiv  înainte de sfârșitul anului 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel