Preşedintele Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful securităţii

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei, relatează AFP.

”Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general, Irina Venediktova, şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU), Ivan Bakanov”, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el. 'Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză.

Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns', a continuat el. Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al 'crimelor de război' comise de ruşi în Ucraina.

Luni, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor dezbate o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei. Măsurile succesive adoptate până în prezent au izolat şi lovit puternic Rusia din punct de vedere economic, fără a o determina să se retragă sau să renunţe la invazia sa lansată pe 24 februarie, precizează Agerpres.

Rusia amenință Ucraina cu "o foarte rapidă şi grea Zi a Judecăţii de Apoi" în cazul unui atac asupra Crimeei

În cazul unui atac asupra Crimeei, Ucraina va avea parte de "o foarte rapidă şi grea Zi a Judecăţii de Apoi", de care va fi foarte greu să se ascundă, a declarat astăzi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, la o întâlnire cu veteranii de la Volgograd.

"Unii clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă unele declaraţii, încearcă şi să ne ameninţe - am în vedere atacul asupra Crimeei ş.a.m.d. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii. Iar consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua Judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu", a declarat Medvedev, citat de RIA - Novosti, scrie Rador.

Medvedev a dat de înţeles totodată că ucrainenii nu sunt pentru Rusia duşmani, însă cercurile naţionaliste care se află la putere la Kiev reprezintă o ameninţare pentru securitatea ei.

Vezi și: Chirieac: Rusia nu va mai ataca barbar niciodată Europa. Războiul lui Putin împotriva lumii libere se va purta altfel după invadarea Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel