Preşedintele SUA, Joe Biden, promite din nou interzicerea puştilor de asalt

Fotografie de la Specna Arms, pexels
Fotografie de la Specna Arms, pexels

Joe Biden a reiterat promisiunea de interzicere a armelor de asalt. 

"Putem să o facem din nou": Preşedintele american Joe Biden a promis din nou miercuri să interzică puştile de asalt, într-un discurs pe un ton grav, cu ocazia unei ceremonii de comemorare în special a masacrului care a avut loc, în urmă cu 10 ani, la şcoala Sandy Hook (Connecticut, nord-est), notează AFP.

Reamintind că Statele Unite au interzis armele semiautomate între 1994 şi 2004, liderul de la Casa Albă a spus: "A funcţionat", "au fost salvate un număr semnificativ de vieţi".

"Putem să o facem din nou", a spus democratul în vârstă de 80 de ani într-un discurs plin de tristeţe.

Joe Biden a participat la cea de-a zecea "Veghe naţională anuală pentru toate victimele violenţei cu arme de foc" la Biserica Episcopala Sf. Mark din Washington.Reamintindu că şi el a suferit în doliu - moartea primei sale soţii şi a fiicei lor abia născute, în decembrie 1972, apoi moartea fiului său cel mare, Beau Biden, în mai 2015 - Joe Biden a descris, aşa cum a mai făcut, sentimentul unei "găuri negre care ţi se deschide în piept şi te aspiră".

După ce şi-a exprimat admiraţia pentru rudele şi prietenii victimelor, precum şi pentru supravieţuitorii care îl înconjurau, el a invitat publicul să păstreze un moment de reculegere.

Actualitatea americană este punctată de atacuri cu arme de foc care nu cruţă nicio activitate din viaţa de zi cu zi, de la şcoli la lăcaşuri de cult până la supermarketuri, dar dintre care doar cele mai sângeroase sau cele mai pline de ură fac afişul.

Potrivit site-ului Gun Violence Archive, peste 600 de atacuri armate în masă (cel puţin patru persoane ucise sau rănite) au avut loc în Statele Unite de la începutul anului în curs.

Joe Biden a decretat unele măsuri de reglementare. Dar majoritatea parlamentarilor republicani şi puternicul lobby pentru arme, NRA, se opun oricărei legislaţii cu adevărat obligatorii, argumentând că ar fi neconstituţională.

În total, 26 de persoane, dintre care 20 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani, au fost ucişi de un trăgător înarmat cu o puşcă de asalt în 2012, la şcoala elementară Sandy Hook din Newtown, statul Connecticut, reaminteşte AFP, conform Agerpres. 

Masacrul din Uvalde, reacție ca-n cazul Alexandrei Măceșanu: O fetiță a sunat de trei ori la 911, dar polițiștii au așteptat afară. "Sunt multe cadavre, nu vreau să mor!"

Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi adulți după ce a pătruns la mijlocul lunii mai într-o școală primară din Texas, acesta fiind cel mai grav atac armat ce a avut loc într-o școală din SUA în ultimii aproape zece ani, scrie Reuters. Cazul, însă, este similar cu cel al Alexandrei Măceşanu, fata răpită şi ucisă de Gheorghe Dincă. Asta pentru că un copil de 10 ani a sunat de trei ori la 911 din interiorul şcolii din Uvalde, în timp ce agenţii stăteau afară şi nu interveneau. 

"Sunt în clasa 112. Grăbiţi-vă, sunt multe cadavre. Nu vreau să mor, vă rog ajutaţi-mă. Profesoara mea e moartă. Oh, Doamne...". Acesta este apelul făcut de o fetiţă de doar 10 ani din interiorul şcolii din Uvalde, în luna mai. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel