Președintele Israelului, Reuven Rivlin, primit de Klaus Iohannis. Ce au discutat

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a discutat astăzi cu Reuven Rivlin, președintele Israelului. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 8 iunie 2021, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă a Președintelui României:

”Bună ziua!

Domnule Președinte,

Onorați membri ai delegațiilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită de stat în România pe Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin.

Mă bucur cu atât mai mult cu cât suntem în pragul aniversării a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, pe care le celebrăm la 11 iunie.

”Relații privilegiate, cu caracter strategic”

Între România și Statul Israel există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman.

O contribuţie esenţială la crearea acestei relații speciale o au cele două comunități, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej.

Suntem îndatorați comunității originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel, în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv – pentru a enumera doar câteva.

De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ și dinamic, menținând o apropiere constantă de societatea israeliană.

După cum cunoașteți, țara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului - România este un model în privința inițiativelor pentru prezervarea memoriei şi combaterea antisemitismului, din păcate un subiect încă atât de actual.

”5 ani de la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului”

Totodată, anul acesta marcăm 5 ani de la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, un rezultat remarcabil al Președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului.

L-am informat pe domnul Președinte Rivlin că, recent, Guvernul României a adoptat prima Strategie naţională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

În contextul actual, este cu atât mai important ca toate țările să dezvolte și să utilizeze instrumente și mecanisme specifice, menite să combată eficient aceste fenomene care au un impact negativ asupra societăților noastre și care s-au amplificat, din păcate, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Având în vedere acest context pandemic, am exprimat apreciere faţă de succesul campaniei de vaccinare din Israel, care a permis deschiderea economiei şi reluarea activităţilor sportive şi culturale în condiții obișnuite.

Cooperare economică între cele două state

De asemenea, în dialogul cu domnul Președinte Rivlin am pledat pentru aprofundarea, pe baze pragmatice, a cooperării economice dintre cele două state.

Am salutat discuţiile purtate în cadrul grupului bilateral în acest domeniu, prezidat de cele două ministere ale afacerilor externe. Dialogul în acest format asigură o activitate pregătitoare eficientă pentru dezvoltarea cooperării sectoriale în perspectiva următoarei ședințe comune de guvern – pe care o dorim organizată în acest an.

În acest context, am transmis urări de succes pentru lucrările Forumului economic care va debuta mâine și la care va participa un număr mare de companii israeliene și românești din domenii diverse de interes reciproc.

Totodată, am reamintit că România susţine aprofundarea relaţiei dintre Israel şi Uniunea Europeană, inclusiv participarea Israelului la programele finanțate de Uniune.

Cercetare și inovare

În 2021 s-au celebrat 25 de ani de cooperare în domeniul cercetării şi inovării între Israel şi Uniunea Europeană și ne dorim ca această cooperare de succes să continue.

Nu în ultimul rând, având în vedere violențele recente cărora le-au căzut victime israelieni și palestinieni și care ne-au întristat pe toți, am reiterat condoleanțe pentru pierderile de vieți și am exprimat speranța că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune.

Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii, reiterând importanța reluării discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state.

În acest context, am exprimat aprecieri față de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană și state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace.

România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează, alături de principalii săi parteneri internaționali, pentru avansarea soluției celor două state, în parametrii fixați de dreptul internațional.

Vă mulțumesc încă o dată, domnule Președinte, pentru discuțiile foarte bune și vă rog să luați cuvântul!”, a declarat Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel