Președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro: Prea mare diferența de tratament între refugiații sirieni și ucraineni

Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels
Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels

Peste 300.000 de persoane au murit în conflictul din Siria din 2011 până în 2021, potrivit ultimelor date ale Națiunilor Unite. Este un război care încă face ravagii în țară dar pentru care mass-media și-a pierdut interesul în lumina noilor conflicte care țin cap de afiș.

Într-un interviu acordat Euronews, președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro, a explicat că aceste cifre reflectă cât de gravă este situația, în special pentru civili, având în vedere că cifrele nu includ soldați și luptători.

”Ceea ce raportul dezvăluie foarte clar este lipsa de protecție a civililor. Niciunei facțiuni, niciunei părți implicate în conflictul din Siria nu îi pasă să protejeze viața. Aceasta este realitatea” a spus el. 

Un alt punct dureros, a subliniat Pinheiro, se referă la decalajul dintre primirea și tratamentul acordat refugiaților sirieni și ucraineni.

”Nu voi critica sau contesta sprijinul generos pe care Europa îl acordă refugiaților ucraineni. Dar, deoarece mă confrunt cu criza din Siria de 11 ani, cred că este într-adevăr trist să văd acest tratament inegal. Există multe deschidere și generozitate față de Ucraina, și acest lucru nu este o critică. Dimpotrivă, sunt fericit. Dar aș vrea să se aplice același standard de primire și refugiaților sirieni" a continuat el. 

Problema aducerii crimelor de război comise în Siria în fața justiției internaționale

”În acest moment nu văd nicio posibilitate la orizont pentru o sesizare la Curtea Penală Internațională. Și în acest moment este imposibil din cauza dreptului de veto al unuia sau doi din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, există și o latură pozitivă. Mă refer la faptul că mai multe țări europene urmăresc și, în unele cazuri, condamnă persoane care au comis crime împotriva umanității sau crime de război”, a declarat președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro.

Cazul Germaniei

Un fost colonel al armatei siriene a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității în Germania în ianuarie anul trecut. Instanța din Koblenz, Germania, l-a condamnat de fapt pe Anwar Raslan la închisoare pe viață, fiind găsit vinovat de uciderea a 27 de persoane într-un centru de detenție din Damasc între aprilie 2011 și septembrie 2012 și de tortura a altor 4.000 de deținuți. 

Wassim Mukdad, unul dintre reclamanți, a trebuit să descrie instanței abuzurile dureroase suferite. Raslan a dezertat în 2012, obținând azil în Germania: fostul oficial de rang înalt al serviciilor de securitate sub președinția lui Assad, în vârstă de 58 de ani, a fost judecat pentru ceea ce a comis în închisoarea Al-Khatib, cunoscută drept ”iadul pe pământ”.

Rolul Curții Penale Internaționale

Curtea Penală Internațională (CPI) se află în situația de a nu-și putea exercita jurisdicția asupra Siriei. Statul din Orientul Mijlociu, de fapt, nu este parte al Statutului de la Roma. Cu alte cuvinte, nu își recunoaște prerogativele judiciare. 

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ar avea puterea de a activa Curtea de la Haga printr-o sesizare. Dar singura încercare făcută în 2014 a eșuat lamentabil din cauza dreptului de veto al Chinei și Rusiei. 

Având în vedere că cei cinci membri permanenți ai COS (China, Franța, Regatul Unit, Rusia și Statele Unite) sunt implicați în diferite capacități în conflictul sirian, este probabil ca orice altă astfel de inițiative să se încheie în același mod.

Citește și: 

11 ani de la debutul războiului din Siria. 610.000 de morţi şi o criză alimentară

Războiul din Siria a împlinit marţi 11 ani, cu un bilanţ de circa 610.000 de morţi şi insecuritate alimentară pentru populaţie, o criză ce s-ar putea agrava după invazia asupra Ucrainei declanşată de Rusia, un aliat cheie al Damascului, notează agenţia EFE într-o sinteză.

Revoltele populare împotriva preşedintelui Bashar al-Assad declanşate în martie 2011 s-au transformat într-un conflict armat din calea căruia milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine ori au plecat mai departe spre Europa.

Dintre cele aproximativ 610.000 de victime, circa 161.000 sunt civili, dintre care peste 25.000 de copii, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Primele proteste au avut loc pe 15 martie 2011

Primele proteste au avut loc pe 15 martie 2011, în siajul revoltelor aşa-numitei Primăveri Arabe care a urmărit schimbări de regim în mai multe state din Orientul Mijlociu. Citește în continuare aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel