Președintele Biden a declarat stare de urgență înaintea furtunii Fiona

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Președintele american Joe Biden a declarat stare de urgență în Puerto Rico, înainte de furtuna tropicală Fiona.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat duminică stare de urgenţă în Puerto Rico, stat insular ameninţat de furtuna tropicală Fiona a cărei intensitate ar putea creşte până la nivel de uragan, informează Reuters.

Starea de urgenţă autorizează Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din Statele Unite să coordoneze intervenţiile în caz de dezastre şi să intervină cu măsuri de protecţie, a indicat Casa Albă.

Intensitatea furtunii Fiona se apropie de cea a unui uragan şi sunt aşteptate ploi torenţiale şi alunecări de teren în Puerto Rico şi Republica Dominicană, a anunţat duminică Centrul Naţional pentru Uragane din SUA, potrivit Agerpres.

Taifun devastator, pe cale să lovească Japonia. Autoritățile cer evacuarea zonelor vizate

Agenţia de meteorologie din Japonia a îndemnat sâmbătă rezidenţii să evacueze regiuni din insula sudică Kyushu înaintea unui taifun puternic şi de amploare care ar urma să aducă o cantitate semnificativă de ploi când va atinge uscatul duminică, potrivit Agerpres. Nanmadol, clasificat ca supertaifun de Centrul pentru avertizare la taifun al Marinei SUA, are potenţialul de a fi cea mai distructivă furtună tropicală care loveşte Japonia în ultimele decenii.

Agenţia meteorologică japoneză a spus că e posibil să emită o avertizare specială pentru prefectura Kagoshima şi alte regiuni din Kyushu, cea mai sudică insulă din arhipelagul nipon, chiar de sâmbătă seară referitoare la posibilitatea producerii unor valuri mari şi ploi torenţiale în zonă. Ar fi prima astfel de alertă care vizează vreo prefectură la nord de lanţul de insule Okinawa, potrivit media locale.

Furtuni și ploi fără precedent

Furtuni şi ploi fără precedent ar putea lovi regiunea, a precizat Ryuta Kurora, un oficial din cadrul JMA, cu prilejul unei conferinţe de presă televizate, îndemnând rezidenţii să evacueze regiunea înaintea coborârii întunericului.

În insula sudică Kyushu ar putea cădea duminică 500 de milimetri de ploaie, în timp ce în regiunea centrală Tokai, s-ar putea înregistra o cantitate de 300 de milimetri, potrivit prognozelor agenţiei.

Kyushu Railway Co a început sâmbătă să sisteze cursele de pe anumite tronsoane urmând ca duminică să recurgă la o întrerupere mai amplă. Zeci de zboruri din regiunea sudică au fost anulate, a relatat postul de televiziune NHK.

Nanmadol, cel de-al 14-lea taifun al sezonului, se află în apropierea insulei Minami-Daito (sud) şi se îndreapta înspre nord-vest cu o viteză de 20 de kilometri pe oră sâmbătă după-amiază. În centrul furtunii, viteza vântului ajunge la 198 de kilometri pe oră şi la 270 de kilometri pe oră la rafale, potrivit JMA.

Furtuna este echivalentul unui uragan de categoria 5



Furtuna, echivalentă în intensitate cu un uragan de categoria 5 din Oceanul Atlantic, este prognozată să îşi schimbe traiectoria spre est şi să treacă deasupra Tokyo marţi după care să ajungă din nou în mare până miercuri.

Posturile de televiziune locale au prezentat imagini cu vânturi şi ploai puternice dezvălţuite deja asupra lanţului de insule sudice Okinawa pe măsură ce furtuna se apropie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel