Premierul irlandez: O cerere a Londrei pentru amânarea Brexit-ului este preferabilă unei ieşiri fără acord

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat vineri că o cerere a Marii Britanii pentru o amânare a Brexit-ului este preferabilă unei ieşiri fără acord din blocul comunitar, informează dpa. 

'Brexit-ul nu se încheie prin plecarea Marii Britanii', a spus Varadkar în faţa jurnaliştilor la Copenhaga, după discuţii cu premierul danez Mette Frederiksen. 'Aceasta este doar următoarea fază de negocieri, însă dacă Marea Britanie va cere o amânare, o vom lua în considerare şi majoritatea ţărilor din UE o vor lua în considerare în mod întemeiat, pentru că o amânare (a ieşirii Marii Britanii din UE) ar fi o variantă mai bună decât lipsa unui acord', a subliniat premierul irlandez.

Varadkar a spus că se concentrează pe 'obţinerea unui acord în timpul summitului Consiliului European' din 17-18 octombrie. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a acceptat că trebuie să trimită o scrisoare prin care să solicite o amânare a Brexit-ului dacă nu se ajunge la un nou acord cu Uniunea Europeană, potrivit unor documente depuse într-o instanţă scoţiană.

O lege adoptată rapid luna trecută de parlament îl obligă pe Johnson să ceară ca plecarea Marii Britanii din UE să fie amânată dacă un nou acord cu Bruxellesul nu este convenit până la 19 octombrie. Miercuri, premierul irlandez a apreciat că noile propuneri ale Marii Britanii în privinţa Brexit-ului sunt insuficiente pentru a înlocui un aranjament agreat referitor la 'plasa de siguranţă' (clauza de backstop) în vederea menţinerii unei frontiere irlandeze deschise. El i-a comunicat premierului Johnson că Irlanda doreşte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană în baza unui acord şi că 'va continua să lucreze împreună cu partenerii UE în acest scop', informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel