Premierul Erdogan candidează la Președinția Turciei

Premierul Recep Tayyip Erdogan, va fi candidatul partidului de guvernare din Turcia, AKP, la alegerile prezidențiale din luna august a anului curent. Anunțul a fost făcut în cadrul unui congres fastuos, la care au participat aproximativ 4.000 de delegați.

Erdogan nu a făcut niciun secret din aspirațiile sale prezidențiale, care s-au concretizat în anunțul oficial făcut astăzi la reuniunea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). 

Presa din Turcia vorbește de mai multe luni despre o posibilă rocadă pe stil Putin - Medvedev, urmând ca președintele Abdullah Gül să preia funcția de premier, deținută în prezent de către Erdogan.

Deși a negat speculațiile privind o atare rocadă, președintele Gul și-a nuanțat luni declarațiile. El a exclus o candidatură a sa la prezidențiale, iar când a fost întrebat dacă e posibil să servească țara ca premier, el a răspuns: "Aceste chestiuni vor fi tratate mai târziu".

Stenograme explozive: Încearcă Erdogan să atragă NATO într-un război cu Siria ?

Erdogan, care ar putea fi primul președinte al Turciei  ales în mod direct prin vot popular, a descris alegerile din august ca fiind piatra unghiulară a unei noi ere.

"Cei care cer un președinte 'neutru' în realitate doresc un președinte care vrea ca statul să fie împotriva oamenilor. Această eră s-a încheiat", a declarat, marți, Erdogan.

AKP a câștigat detașat alegerile locale din 31 martie anul acesta, obținând 45% din voturile exprimate. Scrutinul de la finele lunii martie a reprezentat un test pentru popularitatea lui Erdogan, care părea zdruncinată de mai multe scandaluri, între care unul al interceptărilor în care apare și fiul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel