Predoiu, clarificări despre majorarea pensiilor și salariilor magistraților: Va face economie Ministerul Justiției

Predoiu, despre 'derapajele' DNA: În sistemul judiciar nu există încredere în instituție / Sursa foto: Facebook Cătălin Predoiu
Predoiu, despre 'derapajele' DNA: În sistemul judiciar nu există încredere în instituție / Sursa foto: Facebook Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a vorbit despre majorarea pensiilor și salariilor magistraților cu 20%.

"Ministrul Justiţiei nu poate să majoreze nici salariile şi nici pensiile. Nu e în competenţa lui. Ministerul Justiţiei nu a majorat nici pensiile, nici salariile. În realitate, ceea ce a făcut Ministerul Justiției a fost aplicarea unor decizii, inclusiv ale Înaltei Curţi şi ale Curţii Constituţionale. Aici, mă refer la Decizia 55 din 2021 a Înaltei Curţi şi Decizia 794 din 2016 a Curţii Constituţionale, care au făcut aplicarea unor principii prevăzute de legile în vigoare.

Mai concret, în 2016, prin ordonanţa 20, s-a modificat un anumit coeficient, un venit de referinţă sectorială pentru una dintre familiile ocupaţionale din Justiţie şi nu numai pentru una. Câtă vreme legea spune că, în momentul în care interviu într-o familie ocupaţională, trebuie să faci uniform acest lucru. Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiţiei, ca orice minister, nu poate ignora hotărâri judecătoreşti definitive. Ca dovadă că unora le mai şi scad salariile un pic. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur şi simplu au făcut o corectă corelare a unei legislaţii prost gândite, prost făcute. Pentru că noi am procedat în acest fel, va face economie Ministerul Justiției", a spus Cătălin Predoiu, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Pensionarii, scandalizați

Vestea majorării pensiilor magistraților a creat revoltă. În urmă cu două zile, liderii federaţiilor de pensionari au transmis un mesaj.

"Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia - pe care o consideră imorală - de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje, 20% faţă de 10%, creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate.  Cerem primului-ministru al Guvernului să explice public de ce s-a creat această discriminare între cele două categorii de beneficiari de pensii şi să adopte măsuri pentru îndreptarea acestei situaţii", a fost mesajul transmis de Federaţia Naţională a Pensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia Unirea a Pensionarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel