Precizările MAE referitoare la seismul din Maroc

Precizările MAE referitoare la seismul din Maroc / Foto: Pixabay
Precizările MAE referitoare la seismul din Maroc / Foto: Pixabay

MAE a vebit cu precizări de presă referitoare la seismul din Maroc.

Ministerul afacerilor Externe (MAE), a venit cu mai multe precizări referitoare la seismul produs în Regatul Maroc.

"În continuarea informațiilor referitoare la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munților Atlas din Regatul Maroc, soldat cu morți și răniți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Rabat menține legătura cu autoritățile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului și cu cetățenii români rezidenți, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE.

MAE: Nu există cetățeni români printre victimele cutremurului



Până în acest moment, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Rabat, nu există cetățeni români printre victimele cutremurului.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: ‪+212 537 72 14‬ 93 și ‪+212 537 20 74 01‬, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: ‪+212 67 99 77 751‬, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Trei zile de doliu național în Maroc

Marocul a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional, în urma devastatorului seism care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi care s-a soldat cu peste o mie de morţi, a anunţat biroul de presă al Palatului Regal al acestei ţări, transmite Agerpres, citând AFP.

"S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice", informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei de după cutremur.

Puternicul seism, al cărui epicentru s-a situat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, s-a soldat cu 1.037 de morţi şi 1.204 de răniţi, dintre care 721 sunt într-o stare critică, potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu al Ministerului de Interne marocan.

În timpul reuniunii prezidate de rege, responsabilii prezenţi i-au prezentat "ultimele evoluţii pe care le cunosc prefecturile şi provinciile lovite, în special la nivelul unor localităţi care erau inaccesibile în timpul nopţii şi în care intervenţiile de salvare au putut fi operate abia dimineaţa".

Mohammed al VI-lea a dat instrucţiuni "în vederea continuării cu celeritate a acţiunilor de salvare întreprinse pe teren", a înfiinţării imediate a unei "comisii interministeriale însărcinate cu dezvoltarea unui program urgent de reabilitare şi de ajutorare la reconstruirea locuinţelor distruse în zonele sinistrate", precum şi pentru "preluarea în grijă a persoanelor în nevoie, în special orfani şi persoane vulnerabile".

El a ordonat de asemenea "preluarea imediată în grijă a tuturor persoanelor care s-au pomenit fără adăpost după seism", pentru a le oferi "găzduire, hrană şi alte produse de bază", şi deschiderea unui "cont special la Trezorerie şi la Banca Al Maghrib (Banca Centrală) în vederea primirii de contribuţii benevole de solidaritate din partea cetăţenilor şi organismelor private şi publice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel