Prăpăd pe litoral. A 'plouat' cu AMENZI

Inspectorii sanitari veterinari au amendat, în prima săptămână din luna august, 81 de unităţi de alimentaţie publică de pe Litoral cu 469.800 de lei pentru abateri de la legislaţie, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Medicii veterinari care activează în cadrul 'Comandamentului Sezon Estival 2020' au verificat 245 de unităţi de alimentaţie publică din zonele de interes turistic de pe litoral, respectiv 77 de restaurante, 2 cafe-baruri, 3 pizzerii, 31 de unităţi tip fast - food, 7 braserii, 19 unităţi de tip bufet, 20 de baruri, 2 snack-bar-uri, 8 rulote, 49 de magazine alimentare, 17 laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stand cu produse alimentare, 3 unităţi tip bistro, 4 tonete şi o autoutilitară.

'Au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 81 de unităţi, respectiv: 27 de restaurante, 10 unităţi tip fast - food, 8 unităţi tip bufet, 4 rulote, 12 magazine alimentare, 11 baruri, 2 bistro-uri, o braserie, 4 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto şi un stand cu produse alimentare. Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 469.800 de lei.

De asemenea, a fost emisă o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate de tip fast food şi au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare', susţin reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la: manipularea neigienică, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare, depozitarea alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică şi funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

ANSVSA precizează că, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786.577007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call - Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. Reprezentanţii Autorităţii susţin că, de la începutul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2020, în data de 13 iulie, la aceste numere de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor a fost înregistrată o singură sesizare.

În această sesizare se reclama existenţa, în parcarea aferentă Portului Turistic Mangalia, a unui cort unde se comercializau produse alimentare: mici, cârnaţi, ciorbe etc. fără respectarea normelor de igienă. Echipa de inspectori care s-a deplasat la faţa locului a constatat că respectiva unitate funcţiona fără a fi înregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, drept pentru care i-a fost sistată activitatea şi a fost sancţionat proprietarul cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel