EXCLUSIV  Elena Lasconi, acuzată de homofobie. Reacții din partea MozaiQ: Ar trebui să fie învățătură de minte. Drepturile unei comunități nu sunt o opinie a cuiva

Foto: Boris Štromar/ Pixabay
Foto: Boris Štromar/ Pixabay

Asociația MozaiQ a răspuns în urma scandalului generat de declarațiile Elenei Lasconi.

Update: Robert Rațiu (MozaiQ): Ceea ce a declarat Elena Lasconi e dincolo de exprimarea unei opinii

„Politicienii au o responsabilitate mai largă la nivel de politici publice, iar atunci orice decizie iau ei, indiferent că sunt primari sau parlamentari, trebuie să se gândească dincolo de valorile lor personale. Trebuie să se gândească la drepturile omului, trebuie să se gândească la diferențele pe care le fac lucrurile pe care ei le declară. 

Ceea ce a declarat Elena Lasconi e dincolo de exprimarea unei opinii. Drepturile unei comunități nu sunt o opinie a cuiva. Noi nu putem să avem opinia că cineva nu merită drepturi. Drepturile comunității LGBT sunt drepturile omului, nu sunt discutabile sau nu ar trebui să fie. Despre Elena Lasconi se spune că este acest primar gospodar, însă noi nu putem să trecem cu vederea pozițiile homofobe. O poziționare la referendumul unde ea declară că a votat „da”, chiar dacă face parte din singurul partid care a îndemnat lumea să boicoteze sau să voteze „nu”, cred că a fost o surpriză și pentru cei de la USR. 

Eu cred că a fost și ceva populist în spatele declarațiilor ei, e clar că e un joc politic. Declarațiile acestea populiste sunt menite să câștige voturi dintr-o zonă la care, probabil, Elena Lasconi s-a gândit în momentul ăla. Totuși, cu aceste declarații populiste, nu câștigi doar voturi, pentru că faci parte dintr-un partid care, de bine de rău, e considerat a fi mai deschis.

Sunt curios totuși care e poziționare USR față de parteneriatul civil, aș vrea să ne spună. O văd până și pe Clotilde Armand care spune că treaba unui primar nu e să spună cine cu cine se căsătorește, ci să fie un gospodar bun. Aceeași Clotilde Armand care a făcut chiar campanie la Referendumul pentru Familie. Și aceeași Clotilde Armand care a fost prezentă și la așa-zisul „Marș pentru viață” (n.r. unde manifestanții cereau interzicerea avortului), de unde a făcut transmisiune pe Facebook.

E vorba despre o ruptură generațională care se petrece în România. Legat de tensiunile acestea mamă-fiică, aș vrea să spun că o aplaud pe Oana Lasconi (n.r. fiica Elenei Lasconi) pentru curajul ei. Ce a făcut ea e, cu adevărat, nemaiîntâlnit în politica românească, pentru că a ieșit public cu o declarație în care o contrazice pe mama ei. A fost extrem de bine argumentată și extrem de curajoasă”, a mai declarat Robert Rațiu (MozaiQ), ulterior răspunsului primit de la Vlad Viski.

VEZI ȘI: Fiica Elenei Lasconi, Oana, își face praf mama, într-un video devastator: Discriminare jegoasă. Nu pot să descriu durerea pe care o simt/ Reacții: Cui folosește, copilule? La ce bun?

Știrea inițială:

Întrebat de redacția noastră ce opinie are în urma tensiunilor create în USR, după interviul Elenei Lasconi, directorul executiv al Asociației MozaiQ, Vlad Viski, a răspuns:

„Noi, la MozaiQ, credem că scandalul din jurul Elenei Lasconi ar trebui să fie învățătură de minte pentru toată clasa politică. Pe de o parte, dincolo de opiniile și credințele fiecăruia, există o responsabilitate mai largă, la nivel de politici publice: poți crede în căsătoria religioasă de tip ortodox, dar în același timp există și o obligație de a recunoaște cuplurile gay prin legalizarea parteneriatelor civile.

Elena Lasconi nu ne-a spus dacă susține parteneriatul civil. România a fost condamnată la CEDO și trebuie să legalizeze parteneriatele civile. Sunt Elena Lasconi și USR de acord cu parteneriatul civil?

În al doilea rând, arată o ruptură generațională care se accentuează în România, un studiu făcut de MozaiQ în august arată că 48% dintre tineri 18-27 de ani susțin legalizarea parteneriatelor civile, de aici și tensiunile cu părinții.

Vom tot vedea astfel de situații și întrebarea este ce fel de Românie ne dorim: una europeană, unde toți cetățenii sunt tratați egal sau una atașată valorilor rusești?”.

Toate rezultatele barometrului menționat se regăsesc pe site-ul: iubimlafel.ro.

Elena Lasconi a venit cu lămuriri

La scurt timp după aceste declarații, Elena Lasconi a precizat că este de acord cu parteneriatul civil în cazul cuplurilor de același sex.

„După declarația mea de ieri în care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie.

(...) Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta. Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea”, a declarat Lasconi.

Cu toate aceste, simultan cu precizările Elenei Lasconi, a venit o reacție din partea liderului USR, Cătălin Drulă.

”Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii.

Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL.

Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație.

USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale. În fața unei guvernări corupte și a isteriei extremiste, avem cu toții nevoie de o schimbare reală. Vom continua să muncim zi de zi pentru a construi această schimbare” a anunțat Cătălin Drulă, liderul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel