Postul Paștelui 2019. Mihaela Bilic, alimente interzise: Cum să fie zahărul permis?

Nutriționistul Mihaela Bilic critică ferm consumul de zahăr în post. De ce nu este de acord cu acest aliment în perioada de postire.

"De dulce sau de ne-dulce, asta-i întrebarea!?!? Postul a fost inventat, se pare, ca un exercițiu de abținere, ca o pauză de la plăcerile burții, pentru a ne putea ocupa un pic și de suflet. Cred cu tărie că e nevoie de un strop de disconfort ca să fii nevoit să îți accesezi mai profund conștiința, pe lene și bine și îndestulare nu te mai interesează nimic! De asemenea mai cred că mâncarea are un efect păgubos de a ne satisface simțurile într-un mod facil și laș, când suntem sătui uităm să mai fim curioși, să mai cercetăm, să mai vrem, să ne mai dorim... Steve Jobs spunea "stay hungry" referindu-se la acea foame de experiențe, de idei, la acea stare de trezire în care cauți mereu ingrediente, evenimente, locuri, oameni. Cred că religia a văzut în post tocmai această trezire spirituală, această activare specială a ființei noastre care apare odată ce dăm mâncarea la o parte", a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.

Vezi și: DIETĂ. Mihaela Bilic: Renunțați o lună la acest aliment. Veți slăbi, vă promit!

Ce alimente sunt interzise în post

"Ce alimente sunt interzise în post? Exact acelea care stimulează cel mai mult pofta și plăcerea, adică toate produsele de origine animală. Ce însemnă postul la origini? Mâncare puțină, cât să nu mori de foame! Să nu uităm cât și ce mâncau bunicii noștri în post, când nu existau nici cașcaval de post, nici șnițel de post și, cu atât mai puțin, produse de patiserie și de cofetărie, toate de post! Aici, la capitolul dulciuri, aș avea ceva de spus. De ce uleiul și vinul sunt ingrediente atent restricționate în post, iar zahărul este lăsat la liber? Dacă tot vorbeam de renunțarea la plăcerile alimentare, ce post e ăla în care să mănânci zahăr, adică elementul care definește plăcerea și creează o adevărată dependență. Cum să fie zahărul permis, când "mâncarea de dulce" e aia dinafara postului?!

Singura explicație pertinentă este că zahărul a apărut abia în secolul XVI, adică mult după scrierile religioase care reglementau postul. Nu știu care erau "dezlegările" în cazul mierii, însă mi se pare absurd să existe zahăr în meniul de "ne-dulce". Dacă postul se vrea un exercițiu de voință, zahărul ar trebui să fie primul pe lista ingredientelor interzise. Iar dacă postul se vrea o cură de slăbire sau o dietă detox, tot de zahăr trebuie scăpat definitiv din alimentație. Fiecare e liber să adapteze și să interpreteze regulile postului după preferințele personale, însă mie una nu mi se pare că ții post dacă mănânci zahăr, fructe de mare și toate produsele "de dulce" în varianta lor din soia-adică de post", este de părere Mihaela Bilic.

Vezi și: DIETĂ. Mihaela Bilic: E la modă să fii nutriționist. Minciună, șarlatanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel