DIETĂ. Nutriționist Mihaela Bilic: Recomandare esențială. Nu consumați...!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre unul dintre produsele care ne sabotează drumul spre o siluetă trasă prin inel.

Medicul nutriționist a explicat cum ar trebui să procedăm să nu picăm în capcanele băuturilor cu zahăr, care ne pot afecta considerabil silueta, dar și despre modul în care percepem sau nu cantitatea uriașă a agentului de îndulcire din sucurile carbogazoase sau chiar și din cele naturale. Mihaela Bilic a expus modul în care ne sabotăm silueta prin consumul acestora și mecanismul prin care corpul nostru asimilează greșit cantitățile de zahăr.

"Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură, chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc. "Nu consumați caloriile în formă lichidă" este recomandarea esențială când vorbim de siluetă.

Apa cu mult zahăr (așa cum avem în băuturile răcoritoare) și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu "materie primă" din care se produce ușor grăsime de depozit-și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen. Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi", a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

De ce nu percepem zahărul din băuturi. Bilic: "Răspunsul e năucitor"

"Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai pune atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun "zahăr" mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă. Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon "ascund" zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate "sabota" și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leșinătir de neapetisante.

Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar "bugetul" caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile", a mai spus medicul nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel