EXCLUSIV  Război tăcut în Marea Neagră? Ministrul Dîncu vine cu ultimele informații privind evoluția conflictului din Ucraina / video

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre posibilitatea unui război în Marea Neagră.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a fost întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac dacă există posibilitatea unui război în Marea Neagră:

„O întrebare foarte grea. Există vreo analiză la Ministerul Apărării, pe care o puteți dezvălui public, în legătură cu posibilitatea unui război în Marea Neagră? Un război tăcut în Marea Neagră, adică mine care explodează pe lângă nave, pe lângă instalațiile de foraj de care România și Europa vor depinde foarte mult în perioada următoare și despre mersul războiului din Ucraina?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Există foarte multe analize în ceea ce privește războiul. Toate se bazează pe un indice de incertitudine destul de mare, pentru că atunci când un sistem, cum este cel rusesc, este condus într-o manieră autoritară, când, în mare măsură, un singur om are o arie de decizie foarte mare, totală să zicem, atunci surprizele strategice pot apărea oricând. Este foarte complicat, nu ai factori să faci analize și să judeci. Un singur om poate să fie imprevizibil și, de aceea, există un factor necunoscut.

Însă, în acest moment, sigur că se estimează că războiul din Ucraina va mai dura, că nu va fi atât de simplu de oprit, chiar dacă va avea o dimensiune mai degrabă regională, chiar dacă va rămâne localizat la zona aceasta a blocării malului Mării Negre și a regiunii Donbas. Deci, chiar dacă va rămâne în această regiune, nu sunt șanse, sunt diverse prognoze făcute de instituții de strategie, dar toate au un grad mare de relativitate.

Pe de altă parte, pericolul din Marea Neagră este unul real, în sensul că o parte din mare este blocată în această zonă. În ceea ce privește minele, sigur că nu se prevede ca să fie un război în Marea Neagră care să afecteze platformele civile, navele civile de comerț. Nici Rusia nu are interes, până la urmă, să deschidă un război cu toată lumea. Problema este că atât a timp cât există o zonă de conflict acolo, cât timp se pot desprinde mine de malul ucrainean, există întotdeauna un pericol potențial. Sunt strategii pentru asta, o strategie de Apărare pe care am făcut-o și la nivelul NATO în materie de mine care plutesc în derivă, și există un sistem de avertizare care cuprinde și nave comerciale și elicoptere care zboară continuu“, a explicat Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Recalcularea pensiilor militare. Vasile Dîncu: Nu vrem ca în spatele pensiilor de serviciu să se ascundă pensiile speciale

Dâncu: Nu cred că Marea Neagră va fi, în acest moment, teatrul unui război

„Sistemele tehnice permit depistarea acestor mine, care plutesc liber, cum a fost cazul celei dezamorsată în apele teritoriale românești, acum vreo 2 luni?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da, sunt mai multe sisteme, inclusiv sisteme care reușesc să detecteze de la o anumită distanță. Platformele marine au fost dotate cu sisteme de radar care detectează și sunt planuri de urgență făcute pentru asta. Au fost dezamorsate până acum peste 20 de mine care pluteau. Sigur că nu toate au ajuns în apropierea malurilor sau în apropierea unor platforme sau vase care circulă, dar există o stare de vigilență în acest sens. Nu cred că Marea Neagră va fi, în acest moment, teatrul unui război, dar evident că va trebui să gândim și asta este și una din problemele pe care le avem în această regiune, viitorul Mării Negre.

Cu siguranță că sunt riverani ai Mării Negre care nu vor să discute despre asta, dar ,prin Convenția de la Montreux, care interzice de exemplu intrarea unor nave militare sau staționarea în decurs de 2 săptămâni, cred că țările din zonă, inclusiv cele din NATO, ar putea să discute despre libertatea de circulație și în Marea Neagră“, a conchis, la DC News, Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  România, negocieri fără precedent cu NATO. Vasile Dîncu: Unii au fost surprinși când au auzit declarațiile lui Biden despre țara noastră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel