Portughezii protestează împotriva măsurilor de austeritate

portugalia dc
portugalia dc

După ce deputații au aprobat miercuri bugetul de austeritate pentru 2013, mii de portughezi au început protestele în fața Parlamentului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cu pancarde pe care stau scrise mesaje precum "Trezeşte-te, popor al Portugaliei" sau "Gata cu troika," mii de portughezi  au scandat împotriva țintei principale, așa-numita troikă formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional, creditorii internaţionali ai Portugaliei, ţară aflată sub asistenţă financiară din mai 2011. "Jos cu trădătorii" şi "Ruşine vouă," strigă manifestanţii în timp ce limuzine negre cu membri ai guvernului părăsesc Parlamentul.

Bugetul pe 2013 a primit aviz pozitiv fără probleme din partea deputaților, datorită voturilor coaliției de centru-dreapta aflată la putere, care dispune de o largă majoritate, în timp ce opoziția formată din socialiștii de extremă-stânga au votat împotrivă. Printre manifestanţi s-au aflat şi numeroşi funcţionari, supărați din cauza tăierilor bugetare şi care au răspuns unui apel al principalului sindicat portughez, CGTP. Totodată, sindicatul a făcut apel la grevă generală pentru 14 noiembrie, zi de mobilizare împotriva austerităţii. Proteste similare ar urma să aibă loc în aceeaşi zi şi în alte state europene. Bugetul pentru 2013 recent aprobat, prevede economii de 5,3 miliarde de euro, care vor fi obţinute printr-o creştere de peste 80% a taxelor. Unii economiști opinează evaluează că bugetul pe 2013 riscă să amplifice tensiunea anul viitor, iar șomajul, care urmează să se apropie la finele anului de 16% din populația activă, ar putea atinge anul viitor nivelul record de 16,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel