Portugalia obţine 260 de milioane de euro din vânzarea de 'obligaţiuni Panda'

Portugalia a vândut 'obligaţiuni Panda' în valoare de două miliarde de yuani (260 de milioane de euro), devenind prima ţară din zona euro care a emis bonduri denominate în yuani, ceea ce permite autorităţilor de la Lisabona să îşi lărgească reţeaua de investiţii pe o piaţă cu multă lichiditate, transmit Reuters şi publicaţia portugheză Observador.

Totuşi, suma este redusă comparativ cu valoarea estimată de 16 miliarde de euro a bondurilor şi certificatelor de trezorerie ce urmează să fie emise anul acesta de autorităţile de la Lisabona. Agenţia de gestionare a datoriei publice (IGCP) a precizat că cererea din partea investitorilor a fost 'solidă', ceea ce a dus la scăderea randamentului la 4,09%. Scadenţa obligaţiunilor este de trei ani iar tranzacţia va ajuta Portugalia să-şi extindă baza de investitori, susţine IGCP. Cunoscute sub denumirea de 'Panda bonds', obligaţiunile sunt denominate în yuani şi sunt emise de un emitent suveran străin. Ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno, a apreciat că această emisiune 'este un pas pozitiv spre gestionarea datoriei externe a Portugaliei pe termen mediu'. Obligaţiunile Panda emise de Portugalia vor fi primele din zona euro, dar nu şi primele din Uniunea Europeană, în condiţiile în care Polonia a emis bonduri guvernamentale pe piaţa chineză în 2016 iar Ungaria a făcut şi ea acelaşi lucru în 2018.

Portugalia este una din ţările europene cu cel mai ridicat nivel al investiţiilor chineze. Ţara a beneficiat de un program internaţional de asistenţă între 2011 şi 2014, în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane din zona euro. Între timp, economia portugheză a revenit pe creştere, iar agenţiile de rating au devenit mai optimiste cu privire la perspectivele ţării. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul Portugaliei, de la 'stabilă' la 'pozitivă', ceea ce deschide calea pentru o îmbunătăţire a ratingului de ţară în a doua jumătate a acestui an. Emiterea de obligaţiuni denominate în yuani vine la câteva luni după ce Portugalia a semnat un acord pentru integrarea portului Sines în proiectul 'O centură, un drum'.

China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită 'O centură, un drum', destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 de miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel