Urmărește emisiunea live


Polonia nu primește banii din PNRR. Nu respectă justiția în acord cu norma UE

Polonia nu primește banii din PNRR. Nu respectă justiția în acord cu norma UE / Foto: Pixabay, de Karolina Grabowska
Polonia nu primește banii din PNRR. Nu respectă justiția în acord cu norma UE / Foto: Pixabay, de Karolina Grabowska

Polonia nu nu va primi banii din PNRR pentru că respectă justiția în acord cu normele Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene (CE), a declarat joi, la Varșovia, că Polonia nu va primi bani din planul de relansare economică post-COVID, în sumă totală de 35,4 miliarde de euro, decât dacă efectuează reforme în justiţie, relatează Agerpres, citând AFP.

PNRR-ul polonez a fost aprobat de către UE



Aprobarea de către UE, miercuri, a PNRR-ului polonez, a fost "importantă", dar nu este vorba decât despre "o primă etapă, pentru că banii vor fi vărsaţi când reformele vor fi aplicate", a declarat ea.

"Aprobarea acestui plan este legată de angajamentele clare ale Poloniei în materie de independenţă a puterii judiciare", a subliniat ea.

Cele trei condiții puse Poloniei



Şefa executivului european a pus trei condiţii pentru planul polonez: actuala cameră disciplinară va fi "suprimată şi înlocuită" de un tribunal independent, regimul disciplinar "trebuie reformat" şi infracţiunile disciplinare controversate "trebuie să fie eliminate".

În plus, toţi judecătorii afectaţi de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul ca dosarul lor să fie examinat de noua cameră, a precizat ea.

Nemulțumiri în CE, după validarea PNRR-ului Poloniei



Validarea planului, în valoare de 35,4 miliarde de dolari în cazul Poloniei, miercuri, a provocat nemulţumiri în rândul executivului european şi a dus la organizarea unui vot, fapt rar în cadrul CE, notează AFP.

Bruxellesul era sub presiune să-şi dea acordul, în contextul nevoilor Poloniei, care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în UE (circa 3,5 milioane) şi serveşte drept centru logistic pentru armele trimise în Ucraina de ţările UE şi SUA.

UE speră de asemenea şi în ridicarea veto-ului Varşoviei asupra transpunerii în dreptul european a impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor, o prioritate a preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

Blocaj total! Avertisment pentru PNRR. Deși primii bani au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți majore

Deși primii bani din PNRR au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți în direcționarea fondurilor spre domeniile care au nevoie imediată de ele. Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre această problemă.

În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, la DC News, Lucian Georgescu și Val Vâlcu a vorbit despre problema accesării fondurilor din PNRR de către universitățile din România:

„Nava face parte dintr-o strategie pe termen mediu și lung (n.r. nava de cercetare Rexdan). Nu e o chestie pe care o deschidem în februarie 2023 și o lăsăm așa. Sper din toată inima să o deschidem în februarie 2023, pentru că acum avem un blocaj, apropo de cea zicea domnul Vâlcu, de birocrație, fiindcă avem niște motoare care nu se mai fabrică la puterile care ne trebuie. Am făcut o cerere către Ministerul Cercetării, dar deocamdată e blocată aprobarea. Asta face parte din bucătăria noastră și din munca asta de împins lucrurile, hârtiile și așa mai departe. Deocamdată e la Ministerul Cercetării, dar există și o problemă la Ministerul Fondurilor Europene, unde la autoritatea de management sunt niște oameni care nu prea înțeleg faptul că nu poți să cumperi ceva ce nu există.“, a spus Lucian Georgescu. Citește continuarea AICI.

VEZI ȘI: Ciucă, după aprobarea primei cereri de finanţare din cadrul PNRR: Avem nevoie de acelaşi efort susţinut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel