Polonia a decretat stare de urgență la granița cu Belarus

Polonia a decretat stare de urgență la granița cu Belarus  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Polonia a decretat stare de urgență la granița cu Belarus / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Din cauza migranților veniți din Belarus, Polonia a instituit stare de urgență la graniță.

Polonia a declarat stare de urgență în regiunile de la granița cu Belarus. Măsura este menită să facă mai ușoară gestionarea afluxului de migranți care sosesc în număr mare dinspre Belarus.

O astfel de decizie este fără precedent în Polonia și vine ca urmare a unui puternic aflux de refugiați veniți de la granița cu Belarusul lui Aleksandr Lukașenko. Decizia a fost luată după o solicitare a guvernului care a cerut de marți declararea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile în unele zone al regiunilor Podlaskie și Lubelskie. Prin acest decret, autoritățile au puteri sporite de a monitoriza și controla deplasările oamenilor care vor trebui să aibă în permanență un act de identitate asupra lor. 

Gard de sârmă ghimpată la graniță

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniței în încercarea de limita afluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranţi au trecut ilegal granița dinspre Belarus. Uniunea Europeană l-a acuzat pe dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, că duce un „război hibrid” prin folosirea migranţilor pentru a pune presiune asupra blocului european.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varşoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Ţimanovskaia, o atletă bielorusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autorităţile poloneze au fost criticate de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranţi şi pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflaţi la graniţă. Varşovia susţine că ei sunt în responsabilitatea autorităţilor bieloruse.

Mii de refugiați, majoritatea veniți din Orientul Mijlociu, au ajuns la granița UE cu Belarus în ultimele luni, ceea ce Uniunea Europeană consideră o formă de represalii a regimului Lukașenko la sancţiunile tot mai severe impuse de UE împotriva sa, scrie Publika.

ONU cere Poloniei să primească refugiații blocați la granița cu Belarus. Varșovia construiește un gard la frontieră

Agenția ONU pentru refugiați îndeamnă Polonia să primească un grup de migranți despre care se crede că provin din Irak și Afganistan, aceștia fiind blocați la granița cu Belarus de mai bine de două săptămâni.

„Deși recunoaștem provocările pe care le prezintă sosirile recente în Polonia, facem apel autorităților poloneze să ofere acces la teritoriu, asistență medicală imediată, consiliere juridică și sprijin psihosocial acestor persoane”, a declarat Christine Goyer, reprezentantul UNHCR în Polonia, marti.

Mii de migranți au trecut granița din Belarus în statele din estul UE, Letonia, Lituania și Polonia, în ultimele luni. UE spune că președintele belarus, Alexander Lukashenko, duce un „război hibrid” cu migranții pentru a exercita presiuni asupra blocului comunitar (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel