PNL sesizează CCR privind statutul judecătorilor și procurorilor

Referendum. CCR: Modificările aduse legii, constituţionale
Referendum. CCR: Modificările aduse legii, constituţionale

Partidul Național Liberal a depus, joi, la Curtea Constituțională, sesizarea de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Sesizarea a fost semnată alături de deputații PNL și de către deputații USR.

În urma reexaminării inițiativei legislative, ca urmare a pronunțării Deciziei Curții nr. 252/2018, am sesizat CCR cu neconstituționalitatea a șase dintre textele normative astfel adoptate.

Sesizarea vine după ce coaliția PSD-ALDE a impus soluții legislative de o calitate foarte scăzută, la minime istorice, unele dintre norme depășind și limitele reexaminării și, de asemenea, fiind neclare, impredictibile pentru o viitoare aplicare.

Vezi si: Ludovic Orban: PNL e pregătit să-și asume guvernarea


Astfel, patru texte normative au fost modificate cu depășirea limitelor legale ale reexaminării, dispozițiile criticate nu au făcut obiectul controlului de constituționalitate, iar completarea acestora nu reprezenta o corelare legislativă și nici nu se regăseau într-o legătură indisolubilă cu dispozițiile declarate neconstituționale.

Parlamentul a depășit limitele stabilite prin Decizia Curții nr. 252/2018, modificând și alte dispoziții care nu se află în legătură indisolubilă cu prevederile declarate neconstituționale, fapt care atrage încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituție.

De asemenea, cinci texte normative nu respectă nici exigențele de claritate, precizie și previzibilitate a normei, impuse prin art. 1 alin. (5) din Constituție, textele fiind neconstituționale ca urmare a impredictibilității lor în viitoarea aplicare.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy