PNL sesizează Avocatul Poporului, nemulțumit că guvernul desființează Inspecția Muncii

Grupul Parlamentar al PNL solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 86/2014, adoptată de guvern în 17 decembrie, prin care guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, dar formează, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii.

"Prin această Ordonanță de Urgență, dată repede, la finalul seniunii parlamentare, Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb și Premierul Victor Ponta transmit clar că tot ce mișcă trebuie să aibă culoare politică, că nu mai rămâne niciun șef în funcție, nici măcar în teritoriu, dacă nu are carnet PSD! Desființează instituțiile, schimbă organigramele și fac o instituție plină, de sus până jos, cu activiști de partid. Vor lucra în această instituție doar oameni care au "jurat credință sub steagul PSD&aliații" sau "au binecuvântarea" jupânilor PSD din județe", se precizează în textul transmis de PNL Avocatului Poporului, potrivit celor publicate, luni, de Cristina Pocora, pe blogul personal.

Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială și Inspecţia Muncii se vor comasa

PNL precizează PSD nu a învățat nimic din votul românilor din 16 noiembrie, deoarece "nu a înțeles ca a face politică ALTFEL înseamnă a avea instituții care să funcționeze în folosul cetățenilor, nu să fie surse de răsplată pentru oamenii de partid. Această abordare ne arată clar că, în PSD, doar se vorbește despre reformare internă".

"În condiţiile în care aceste instituţii au funcţionat şi au dat un bun randament separat, este evident că, de fapt, scopul OUG 86/2014 este acela de a înlătura funcţionari publici ce ocupau în mod legitim funcţii de conducere în aceste structuri, pentru ca, sub aparenţa înfiinţării unor "funcţii noi" şi cu păstrarea atribuţiilor şi responsabilităţilor ce reveneau funcţiilor desfiinţate, să poată fi creat cadrul simulat al angajării pe aceste noi funcţii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenenţei politice", se spune în documentul PNL.

În plus, în opinia liberalilor, desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi, mai mult, în loc să îmbunătăţească activitatea din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, o supune controlului guvernamental şi schimbărilor politice.

Potrivit PNL, ordonanţa încalcă şi art. 6 din Convenţia 81/1947 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care precizează că "personalul Inspecţiei va fi format din funcţionari publici al căror statut şi condiţii de serviciu le asigură stabilitatea în funcţie şi independenţa faţă de orice schimbare guvernamentală şi orice influenţă neprevăzută din afară."

În consecință, PNL cere Avocatului Poporului să facă demersurile legale, astfel încât articolul 5 al OUG 86/2014 să fie declarat neconstituțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel