Ploi, cod galben, cod portocaliu. Recomandări

Începând de luni dimineață, meteorologii au emis o avertizare de Cod Galben care prognozează ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în zona montană, valabilă până mâine la ora 23.00, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București) și local în Transilvania.

Totodată, în cursul acestei zile va intra în vigoare și un Cod Portocaliu pentru 5 județe din țară (Argeș, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți și Vâlcea), caracterizat de ploi abundente care vor depăși pe arii extinse 50-60 l/mp și, izolat, 80 l/ mp, precum și intensificări ale vântului în zonele deluroase și montane.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.

Totodată, la nivelul unităților operative ale IGSU din județele vizate, peste 2000 de pompieri cu peste 400 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, în judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, la nivelul zonelor vizate, sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundații.

Pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și comunităților, pompierii din cadrul subunităților operative au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, se precizează într-un comunicat remis DC News.

[citeste si]

RECOMANDĂRI

"Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store", se specifică în acelaşi comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel