Planul radical al lui Merkel pentru Uniunea Europeană

Angela Merkel
Angela Merkel

Cancelarul Angela Merkel, cel mai influent politician al Europei, vrea ca în al treilea mandat de lider al guvernului Germaniei să schimbe Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât Executivul de la Bruxelles, Comisia Europeană, să aibă un control mai strict asupra bugetelor naționale. 

Săptămânalul german Der Spiegel scrie că ministrul de Finanțe german, Wolgang Schauble - unul dintre cei care, alături de Merkel, au gândit strategia austerității în Europa - a început să lucreze la modificări ale protocolului 14 referitor la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.

Angela Merkel încearcă o mai puternică centralizare la nivelul UE încă din 2009, atunci când, împreună cu Nicholas Sarkozy, anunța că dorește schimbarea Tratatului Uniunii Europene. Noul plan al cancelarului presupune un control colectiv mai puternic asupra bugetelor și politicilor economice dintr-o țară membră a Uniunii. În acest sens, cancelarul s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, și duminică cu președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Conform sursei citate, Comisia Europeană ar trebui să dispună de dreptul de a încheia acorduri cu orice stat european privind creşterea competitivităţii şi a disciplinei fiscale şi atragerea investiţiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor să poată fi uşor monitorizată. În schimb, ţara respectivă va avea acces la ajutor financiar suplimentar.

Angela Merkel vrea să-și definitiveze planurile după alegerile europarlamentare din 2014. Deschiderea unei dezbateri privind modificarea Tratatului ar veni însă într-un moment periculos, cred unele state, din cauza ascensiunii extremei-drepte și a euroscepticismului la nivel european. În plan intern, "doamna de fier" se lovește de opoziția social-democraților, cu care este aproape de a încheia înțelegerea referitoare la închegarea unei majorități de guvernare.

Însă Merkel insistă să schimbe politicile economice ale UE. Țări, precum Grecia sau Portugalia încă sunt sufocate de austeritate, nivelul șomajului în rândul tinerilor a atins un record negativ, iar unii economiști spun că moneda unică, euro, este un dezastru. Cancelarul se pregătește pentru crearea unei uniuni bancare la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel