Planul de PACE propus de președintele Ucrainei pentru estul separatist al țării

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte al cărui obiectiv este să pună capăt insurecţiei separatiste proruse din estul ţării, a anunţat un post ucrainean privat de televiziune.

Planul conţine puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni" sau "descentraliazarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV. În plan nu figurează şi încetarea unilaterală a focului anunţată de către preşedintele ucrainean, transmite Mediafax.

Între celelalte puncte figurează eliberarea ostaticilor, "crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia", o amnistie "pentru cei care au depus armele şi nu au comis crime grave" sau încetarea "ocupării ilegale" a sediilor administraţiei regionale de la Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.

Planul privește și organizarea rapidă a unor alegeri legislative locale şi un program în vederea creării de locuri de muncă în regiune.

VEZI ȘI: VLADIMIR PUTIN, planul SECRET, după invazia Crimeei. Ce rol a jucat Mircea Lucescu

Kremlinul a anunţat într-un comunicat că Vladimir Putin a făcut "o serie de comentarii" asupra planului, insistând asupra necesităţii de a "pune imediat capăt operaţiunii militare" lansate de către Kiev contra miliţiilor separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale rebelilor în estul Ucrainei.

Poroşenko i-a spus, la rândul său, şefului Kremlinului că el "contează pe susţinerea planului de pace" după încetarea focului, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene. Însă în planul în 14 puncte nu există nicio menţiune a încetării unilaterale a focului anunţate săptămâna aceasta de către preşedintele ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel