Plângere penală în cazul elevului batjocorit de părinții colegilor

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a depus plângere penală împotriva a patru părinți care nu ar fi fost de acord ca un elev cu dizabilități să învețe în aceeași clasă cu copiii lor. Părinții au creat chiar și o pagină de facebook unde pregăteau proteste împotriva elevului de clasa a VII-a. 

Copil cu dizabilități, discriminat

Începând cu data de 17.10.2016, Ionuț, un copil din clasa a VII-a din Pitești, diagnosticat cu deficiență de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la școală să învețe despre ură. A fost singur în clasă. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învață în aceeași clasă ca ei și îndrăznește să spere la normalitate și integrare. Pe pancartele afișate, era scris: „Vreau sa imi implinesc visele”, „Vreau sa invat”, „Vreau sa mi se respecte drepturile”, „Vreau respect.” Copilul privea mesajele și nu înțelegea ce legătură au cu el. Apoi a venit presa și l-a filmat," se arată într-un comunicat de presă al CDCD. 

Ca urmare a acestor fapte CEDCD a depus astăzi plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunile de șantaj și incitare la ură sau discriminare, conform prevederilor Codului Penal împotriva a patru părinți.

„Infracțiunea de incitare la ură și discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilității, dublată de propagarea de mesaje de intoleranță, umilire, ură și denigrare în spațiul public reprezintă un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilități din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Au creat și o pagină de facebook unde îl batjocoreau

În data de 25.09.2016, a fost creată o pagină de Facebook, cu numele de „29 de copii în pericol”. Aceasta se dorește a fi soluția a 29 de adulți pentru dificultățile de integrare ale unui copil, un spațiu online în care incită la ură și organizează evenimente online de protest. Numele paginii de Facebook este corespunzător ales: 29 de copii sunt în pericol, pentru că părinții lor i-au înlăturat de la o evoluție sănătoasă din punct de vedere cognitiv-emoțional, i-au instruit să își urască un coleg dezavantajat și le-au făcut poze parcă în formație de serbare, serbarea urii.

CEDCD își exprimă încrederea că părinții instigatori vor fi cercetați conform legii, în vederea tragerii la răspundere penală," se arată în comunicatul de presă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel