EXCLUSIV  Piață gaze naturale, amendamente-controversate. Grindeanu se opune. PNL semnalează un pericol major

gaze naturale
gaze naturale

Deputații PSD și ALDE din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, au aprobat mai multe amendamente la OUG 64/2016 privind piața gazelor naturale.

Așadar, Iulian Iancu a venit cu niște amendamente dinamită prin care spune ca vrea ca totul să se tranzacționeze pe o singură bursă a gazelor și aceea să fie OPCOM. În prezent, dețin licențe pentru tranzacțiile angro și OPCOM, și BRM. Deputatul vrea ca singura bursă a gazelor să rămână OPCOM, iar BRM se va putea implica doar ca operator în tranzacțiile cu amănuntul. Legislația actuală prevede ca 30% din gaze să fie tranzacționate pe bursă, iar 70% contracte directe. Iulian Iancu vrea ca producătorii de gaze să comercializeze întreaga producție pe piața centralizată.

Investiții uriașe

Exxon a investit două miliarde de dolari pentru a face extracție de gaze din Marea Neagră, un procedeu foarte greu care presupune eforturi uriașe. În plus, mai urmează să facă investiții de alte trei miliarde. În acest context, Iulian Iancu practic îl obligă să le vândă la o platfomă de tranzacționare unde nu știe dacă găsește cumpărători sau ce preț ia. Investitorii de pe această piață vor să aibă contracte în avans. Preferă să dea un preț mai mic, dar să fie siguri că au consum pe un termen foarte mare, ceea ce platformele de tranzacționare nu pot asigura. Virgil Popescu, deputat PNL, a spus că aceste amendamente pun în pericol investițiile gigant din România. De menționat că nu doar USR și PNL se opun, ci și Sorin Grindeanu.

USR cere demisia lui Iulian Iancu

Uniunea Salvaţi România solicită grupului parlamentar al PSD şi liderului partidului, Liviu Dragnea, să îl înlocuiască pe social-democratul Iulian Iancu de la şefia Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor pe motiv că acesta subminează interesele energetice ale României şi a avut un comportament nedemn, a declarat, miercuri, deputatul Claudiu Năsui.

[citeste si]

"Grupul parlamentar USR cere demiterea domnului Iulian Iancu, actual preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Motivul de fond este că de trei luni de zile domnul Iulian Iancu încearcă din răsputeri să blocheze adoptarea OUG 64/2016 care este o ordonanţă ce prevede liberalizarea pieţei gazelor din România, prevede transparentizarea pieţei de gaze. Este o ordonanţă care prevede interoperabilitatea pieţei de gaze din România cu cea europeană. Deci este o ordonanţă de care piaţa avea multă nevoie", a afirmat Năsui, într-o conferinţă de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel