Asociația „60 millions de consommateurs” din Franța a inițiat o cercetare în care au fost analizate 45 de sortimente de bere, cele mai populare în supermarket-uri, în scopul depistării pesticidelor.
Cerealele utilizate la fabricarea berii - orz, grâu sau rapiță - provin în mare parte din culturi tratate cu pesticide. Este adevărat că în procesul de fabricare a berii sunt eliminate o parte din reziduurile chimice. Rămân însă urme de pesticide în bere? Pentru a afla acest lucru experții francezi au selectat 45 de tipuri de bere, în care au încercat să deceleze prezența a 250 de pesticide.
Da, există pesticide în bere
Rezultatul: reziduuri de pesticide au fost descoperite în 34 de sortimente de bere. Însă doar 4 molecule de pesticide au fost identificate și acestea în cantități mici.
Unul dintre pesticidele depistate este glifosatul - substanță implicată în numeroase controverse legate de siguranța utilizării. Glifosatul a fost depistat în 25 de beri, dintre care 2 bio. Experții ne asigură că sunt concentrații relativ scăzute (între 0,41 micrograme și 9,23 µg/L). Potrivit acestora, dozele toxice se cumulează după un consum de 2.000 de litri de bere.
Totuși, studiul demonstrează că glifosatul - un ierbicid clasat în 2015 drept cancerigen pentru om - este răspândit peste tot în mediul înconjurător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News