Peste 50.000 de persoane au participat la festivalul RomânIA Autentică

Peste 50.000 de persoane au participat la cea de-a patra ediţie a festivalului RomânIA Autentică, desfăşurată, duminică, la Hobiţa, Iaşi şi Braşov, potrivit unui comunicat transmis de iniţiatoarea evenimentului.

 'RomânIA Autentică a adunat la cea de-a patra ediţie de Sânziene, în 23 iunie, peste 50.000 de participanţi. Aşa cum se întâmplă din 2018, festivalul întreit, desfăşurat în trei locuri simultan, Hobiţa, Iaşi şi Braşov, şi-a primit iubitorii de autentic şi tradiţii cu căldură, flori de sânziene, meşteşugari, costume populare de o frumuseţe incredibilă, muzică populară de cea mai bună calitate, gastronomie tradiţională, împletituri, ţesături, cusături, obiecte sculptate, ceramică tradiţională şi multe altele', se arată în comunicat. Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis mulţumiri tuturor celor care au ales să păstreze, să continue şi să pună în valoare tradiţiile româneşti, sărbătorind la Iaşi ia românească.

'Ceea ce s-a început la Hobiţa în 2016 a căpătat amploare şi nu putem decât să fim mândri şi motivaţi să continuăm demersurile de dezvoltare şi promovare a identităţii noastre. Pe 23 iunie, peste 10.000 de români au trăit româneşte în Poiana Mare din Hobiţa lui Brâncuşi, mândri de trecutul, tradiţiile şi obiceiurile noastre. Încă o reuşită în care am dorit ca folclorul, tradiţiile şi portul popular oltenesc să fie promovate şi reînviate. Atunci când vezi tinerii că poartă cu mândrie IA Autentică, consider că obiectivul nostru a fost îndeplinit', a afirmat Cosmin Pigui, primarul comunei gorjene Peştişani, prima gazdă a evenimentului. Potrivit viceprimarului municipiului Braşov Mihai Costel, pentru al doilea an consecutiv, Braşovul a celebrat ia, 'ca brand de ţară ce aduce în prim-plan acest vestmânt tipic popular şi de o feminitate aparte, ce ne-a făcut cunoscuţi peste tot în lume, prin unicitatea sa şi prin identitatea românească ce o poartă'. Iniţiatoarea evenimentului, Cristina Chiriac, a afirmat că şi-a dorit ca tot mai mulţi oameni să poarte ia cu bucurie şi mândrie.

'La Hobiţa, la Iaşi, la Braşov şi-au dat mâna păstrătorii şi creatorii în slujba valorilor şi sufletului românesc, ce de Sânziene îşi pun ia cu altiţă, cămaşa de sărbătoare, spăcelul, marama de borangic, năframa, pălăria cu păuni, cununile cu flori, cu oglinzi, fotele bogate, catrinţele cu mărgele ori cu tureac, brâiele de mătase, de piele, tricolore, cu mărgele, salbele de bani, toate acele elemente ale costumului popular care de la o regiune la alta a României fac din ţara noastră un catwalk plin de culoare', se precizează în comunicat. Conform sursei citate, RomânIA Autentică este un proiect iniţiat de Cristina Chiriac, fondatoarea proiectului Flori de ie. A debutat în anul 2016 la Hobiţa, locul de baştină a lui Constantin Brâncuşi şi a adunat de-a lungul timpului peste 100.000 de iubitori de românesc. Începând cu anul 2018, RomânIA Autentică este marcă înregistrată la nivelul României.

'Evenimente ca RomânIA Autentică au şi o dimensiune educativă, oferind un exemplu de cum se respectă valorile naţionale, alături de cea economică inerentă, oferind, alături de petrecerea în aer liber cu muzică şi bună dispoziţie, ocazia de a învăţa un meşteşug de la cei mai înzestraţi artizani, care au oferit cunoştinţele şi îndemânarea lor tuturor celor ce au dorit să înveţe câte ceva din secretele meşteşugurilor', mai prevede comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel