Peru, scandal corupție. Președintele a DEMISIONAT. Criză politică

foto: Renate Weber / @renate.weber.mep
foto: Renate Weber / @renate.weber.mep

Prim-vicepreşedintele peruan Martin Vizcarra îi succede vineri la conducerea ţări lui Pedro Pablo Kuczynski, care a demisionat din funcţie miercuri, pe fondul unui scandal de corupţie, relatează AFP.

Vizcarra, care se afla în Canada, a sosit târziu în cursul nopţii la Lima, fiind întâmpinat de zeci de susţinători. Conform Constituţiei, preşedinţia îi revine până la încheierea mandatului actual, în iulie 2021. Depunerea jurământului de către Vizcarra în faţa parlamentului este prevăzută să aibă loc începând cu ora 17,00 GMT.

Anterior, deputaţii au tranşat soarta preşedintelui în exerciţiu, acceptându-i demisia lui Kuczynski, acuzat că a minţit referitor la legăturile sale cu gigantul brazilian BTP Odebrecht, aflat în centrul unui vast scandal de corupţie care a cuprins o parte din clasa politică din America Latină.

Demisia este acceptată, a declarat şeful parlamentului, Luis Galarreta (opoziţie), la încheierea unui vot al deputaţilor, care s-au pronunţat cu 105 voturi pentru, 11 împotrivă şi patru abţineri.

Alți președinți implicați în scandal

Kuczynski, un fost bancher de pe Wall Street în vârstă de 79 de ani, a devenit astfel primul preşedinte care pierde puterea în scandalul ce a dus la pedepse cu închisoarea pentru mulţi parlamentari brazilieni şi pentru vicepreşedintele Ecuadorului.

Doi dintre predecesorii lui Kuczynski - Olanta Humala şi Alejandro Toledo - sunt şi ei implicaţi în acest scandal. Humala este în detenţie provizorie, iar Toledo s-a instalat în California, dar Peru a validat joi cererea de extrădare a lui pe care o va prezenta autorităţilor americane.

Martin Vizcarra (55 de ani) este de profesie inginer. Spre deosebire de Kuczinski, noul preşedinte nu are nici o legătură cu mediul de afaceri şi cu partidele tradiţionale. Dar va trebui să înfrunte şi el atotputernicul clan Fujimori, întruchipat de copiii fostului preşedinte Alberto Fujimori, Keiko şi Kenji.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel