Pericolul unui război mondial crește pe zi ce trece din cauza situației din Ucraina

Al Treilea Război Mondial ne bate la ușă? Bogdan Chirieac: Sunt foarte îngrijorat. Ar fi ultimul război de pe planeta Pământ / Foto: Pixabay, de Pete Linforth
Al Treilea Război Mondial ne bate la ușă? Bogdan Chirieac: Sunt foarte îngrijorat. Ar fi ultimul război de pe planeta Pământ / Foto: Pixabay, de Pete Linforth

Aproape zilnic, veștile despre războiul din Ucraina și amenințarea unui război mondial devin tot mai îngrijorătoare. Cele mai recente rapoarte de joi sugerează că Secretarul de Stat Antony Blinken și alți oficiali cheie din administrația Biden fac presiuni pentru a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi teritoriul rus.

Aceste rapoarte urmează celor apărute miercuri și cu o zi înainte, în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski, respingând amenințarea unui război nuclear, a cerut oficialilor americani să dea undă verde pentru doborârea rachetelor rusești deasupra Ucrainei. Comentariile sale au fost cele mai puternice cereri de până acum ca SUA nu doar să trimită mai multe arme, ci și să extindă utilizarea acestora în războiul dintre Ucraina și Rusia, se arată în articolul de la PeoplesWorld.org.

Aceste cereri ale președintelui ucrainean au urmat declarațiilor făcute cu doar două zile înainte de generalul Charles Brown Jr., președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore ale SUA, că trupele americane, sub umbrela NATO, vor „ajunge în cele din urmă” în Ucraina.

Toate aceste mișcări au fost întâmpinate de Rusia cu avertismente că va lovi orice forțe care operează din Ucraina – indiferent de țara care le-a trimis. Aceste evoluții cresc semnificativ șansele ca războiul prin procură al SUA împotriva Rusiei în Ucraina să se transforme într-o confruntare directă pe câmpul de luptă.

De la începutul războiului, americanilor li s-a spus, în esență, că tot ce trebuie să facă este să ofere bani și arme, iar ucrainenii vor face toate sacrificiile. Cu toate acestea, odată cu ultimele avansuri ale trupelor ruse de-a lungul frontului de nord al războiului din Ucraina, această situație pare să se schimbe.

Presiunea este accentuată și de incapacitatea armatei ucrainene de a înlocui trupele pierdute pe front. Țara recrutează acum prizonieri pentru a lupta în schimbul eliberării condiționate, iar patrulele de frontieră împușcă și chiar ucid bărbați care încearcă să scape de recrutare. Se raportează că aproximativ 650.000 de persoane au fugit sau au refuzat să se întoarcă acasă dacă se află deja în afara țării.

Persoane familiarizate cu discuțiile din cadrul administrației Biden au spus presei că poziția lui Blinken s-a schimbat în favoarea escaladării din cauza câștigurilor recente ale Rusiei pe câmpul de luptă. Considerarea propunerilor chineze și a altor propuneri de negocieri pentru a încheia conflictul continuă să fie ignorată de administrație, care a participat la sabotarea discuțiilor de pace de mai multe ori de-a lungul anilor de la începutul invaziei rusești.

Secretarul britanic de externe, David Cameron, a declarat la începutul acestei săptămâni că Ucraina „avea absolut dreptul [de a folosi armele americane] pentru a riposta împotriva Rusiei.”

SUA iau acum în considerare trimiterea de trupe în Ucraina separat de NATO, sub pretextul „antrenării” ucrainenilor, potrivit New York Times. Întrebarea evidentă aici este ce ar face SUA dacă acele trupe ar fi atacate direct de ruși sau ar fi rănite accidental de forțele rusești.

La o conferință de presă de la începutul acestei săptămâni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, nu a răspuns la întrebări despre posibilitatea ca armele americane să fie folosite pentru a ataca baze din interiorul Rusiei care au fost folosite sau sunt capabile de atacuri împotriva Ucrainei.

Armata rusă a răspuns la discuțiile americane despre escaladare organizând manevre cu unități care ar putea fi implicate în utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă. Rușii au declarat că manevrele sunt „ca răspuns la ultimele amenințări și provocări ale oficialilor occidentali împotriva Rusiei.”

Oficialii americani au respins aceste exerciții ca fiind „nimic altceva decât fanfaronadă și flexare de mușchi.” Zelenski a declarat săptămâna aceasta că nu există niciun pericol ca Rusia să folosească arme nucleare, deoarece „au escaladat deja războiul fără să le folosească.”

Cu războiul Israelului în Gaza care încă continuă, bombardamentele americane în sudul Yemenului și în alte părți, și patrulele militare americane intensificate în Pacific, ultima escaladare din Ucraina a pus, practic, țara pe un picior de război la nivel mondial. Nu putem decât să sperăm că forțele păcii vor reuși să convingă oamenii să facă presiuni pentru inversarea acestor politici.

Amenințarea imediată că aceste politici ar putea duce la rezultate dezastruoase în alegerile din noiembrie este suficient de gravă. Posibilitatea ca acestea să declanșeze un război mondial este și mai îngrijorătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel