Pence, turneu în Europa de Est. Acuze privind ”presiunea rușilor”

Vicepreședintele american Mike Pence a denunțat marți, în timpul unei vizite în Muntenegru, "presiunea" exercitată, potrivit lui, de Rusia la adresa aliaților Washingtonului din Europa de Est, dând asigurări că Donald Trump va aproba "în curând" noile sancțiuni votate de Congres împotriva Moscovei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Această etapă la Podgorica este ultima dintr-un turneu al vicepreședintelui SUA care a mai cuprins Estonia și Georgia. Turneul survine pe fondul unor tensiuni puternice între Washington și Moscova. Aleșii americani au votat săptămâna trecută noi sancțiuni împotriva Rusiei, acuzată de imixtiune în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Ca reacție, Moscova a ordonat diplomației americane să-și reducă personalul la ambasada și consulatele sale din Rusia cu 755 de persoane, pentru ca în final să rămână 455 de oameni.

În timpul acestui turneu, Pence a dorit mai ales să dea asigurări în domeniul securității aliaților Washingtonului din regiune, dintre care unii au fost extrem de alarmați de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Acest turneu este "dovada că America nu are aliați mici, ea nu are decât aliați puternici", a declarat Mike Pence marți seara în Muntenegru, țară din Balcani care a aderat la NATO la 5 iunie, provocând furia Moscovei.

"Curajul vostru, mai ales în fața presiunii ruse, este o sursă de inspirație pentru întreaga planetă și vă felicit", a adăugat vicepreședintele american.

"Suntem cu voi, suntem de partea voastră", declarase anterior Mike Pence în Georgia, în prezența premierului georgian Ghiorghi Kvirikașvili, calificând fosta republică sovietică din Caucazul de Sud drept "partener strategic cheie" al SUA în regiune.

Un scurt război între Georgia și Rusia, în august 2008, a dus la recunoașterea independenței celor două republici separatiste proruse, Osetia de Sud și Abhazia, de către Moscova.

Evocând noile sancțiuni votate împotriva Rusiei săptămâna trecută în Congres, vicepreședintele american a asigurat că Donald Trunp "le va semna în curând".

Ca reacție la votarea acestui proiect de lege de cele două camere ale Congresului SUA, Rusia a impus o reducere drastică a personalului de la misiunile diplomatice americane de pe teritoriul său.

Aflat la Tbilisi, Mike Pence a denunțat "ocupația" unei părți a teritoriului georgian de către Rusia, în urma conflictului din august 2008.

Vizita lui Pence în Georgia a intervenit în contextul în care cei doi aliați au lansat cele mai importante exerciții militare comune pe teritoriul georgian.

Vicepreședintele american asigurase luni, la Tallinn, în Estonia, că ordinul dat de Moscova pentru reducerea personalului de la misiunile diplomatice americane din Rusia nu va slăbi angajamentul Washingtonului în favoarea securității aliaților săi.

Miercuri, la Podgorica, înaltul reponsabil al SUA va participa la summitul Cartei Adriatice, împreună cu liderii Muntenegrului, Albaniei, Bosniei, Croației, Macedoniei, Serbiei, Kosovo și Sloveniei. Carta Adriatică grupează mai multe țări din Balcani, membre ale NATO sau care aspiră să adere la Alianță.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel