Peisaj hibernal idilic pe Marte. Fotografie realizată de o sondă spaţială

Peisaj hibernal idilic pe Marte. foto: esa.int
Peisaj hibernal idilic pe Marte. foto: esa.int

Un crater de pe planeta Marte, cu un diametru de 82 de kilometri, care pare a fi acoperit cu zăpadă, a fost fotografiat de Mars Express, o sondă lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Acea imagine uimitoare, ce prezintă o zonă care pare a fi acoperită cu un strat intact de zăpadă, a fost făcută publică cu puţin timp înaintea de cea de-a 15-a aniversare a momentului în care sonda a ajuns pe orbita 'Planetei Roşii'.

Conform estimărilor, Korolev, aşa cum este cunoscut craterul, ar avea o adâncime de 1,8 kilometri şi ar conţine aproximativ 2.200 de kilometri cubi de gheaţă. Misiunea Mars Express a fost lansată pe 2 iunie 2003 şi a ajuns pe orbita planetei Marte şase luni mai târziu, pe 25 decembrie 2003.

Puţin cam departe

Această imagine arată ceea ce pare a fi un petic mare de zăpadă proaspătă, neatinsă - un vis pentru orice iubitor al sărbătorilor de iarnă, potrivit ESA. Însă, se află puţin cam departe pentru o escapadă hibernală de ultim moment, a precizat Agenţia Spaţială Europeană.

Citește și: Sunete de pe Marte, auzite în premieră pe Pământ

Cinci fâşii cu imagini diferite au fost realizate cu ajutorul camerei High Resolution Stereo Camera (HRSC) cu care este dotată sonda Mars Express, acestea fiind combinate pentru a forma apoi o singură imagine, a explicat ESA. Sondei Mars Express a ESA i s-a alăturat recent sonda InSight a agenţiei spaţiale americane (NASA), aceasta din urmă având misiunea de a oferi mai multe informaţii despre modul în care s-a format Marte şi despre structura sa internă, prin realizarea unei hărţi a nucleului, crustei şi mantalei planetei.

Citește și: Goodbye to Gravity - membrii formaţiei, omagiați de sonda spațială InSight

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel