Urmărește emisiunea live


Pearl Harbor. Statele Unite comemorează 75 de ani de la atacul care a schimbat cursul istoriei

Nava de luptă USS West Virginia lovit de două bombe aeriene şi 7 torpile, în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941
Nava de luptă USS West Virginia lovit de două bombe aeriene şi 7 torpile, în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941

Statele Unite comemorează miercuri 75 de ani de la atacul de la Pearl Harbor, care a declanșat intrarea țării în cel de-Al Doilea Război Mondial, schimbând cursul istoriei.

Sute de supraviețuitori ai atacului de la Pearl Harbor, veterani din Al Doilea Război Mondial și membri ai familiilor lor sunt la Honolulu (Hawaii) pentru a participa la o serie de evenimente dedicate comemorării.

Atacul surpriză a ucis 2.403 de americani și a rănit alte 1.178 de persoane, lăsând Flota SUA din Pacific aproape în ruine. Președintele Franklin Roosevelt a numit această dată o "o zi care va trăi în mintea oamenilor în infamie", într-un discurs în fața Congresului, iar SUA au intrat într-un război ce a durat încă patru ani și jumătate.

Evenimentele de miercuri includ o ceremonie solemnă programată să înceapă chiar înainte de ora 8.00 (18.00 GMT), pentru a coincide cu momentul exact din 7 decembrie 1941 când avioanele de război japoneze au început să bombardeze navele marinei americane la Pearl Harbor și alte instalații militare în Hawaii.

Aproximativ 4.000 de persoane — printre care și 300 de veterani din Al Doilea Război Mondial — sunt așteptate să ia parte la ceremonia de miercuri dimineață.

Alte mii vor urmări evenimentul în direct de la monumentul dedicat memoriei victimelor atacului de la Pearl Harbor, la Waikiki Beach, transmis de asemenea pe internet.

[citeste si]

Organizatorii au început să se pregătească pentru comemorare în urmă cu mai mult de un an, conștienți că aceasta va fi probabil ultima ocazie pentru a aduce un tribut la scară largă supraviețuitorilor de la Pearl Harbor și din Al Doilea Război Mondial.

La începutul acestei săptămâni, prim-ministrul Japoniei și-a anunțat planul de a vizita Pearl Harbor la finalul lunii. Shinzo Abe ar urma să se întâlnească cu președintele american în exercițiu Barack Obama la Pearl Harbor.

Scopul vizitei lui Shinzo Abe, programată pentru 26 şi 27 decembrie, este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial şi chiar dacă lipsa unei declaraţii de scuze din partea premierului nipon i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenţia lui Abe este ca prezenţa sa la Pearl Harbour şi întâlnirea cu Barak Obama să sublinieze alianţa strânsă de azi dintre foştii inamici.

Anunțul vizitei lui Abe la Pearl Harbor era așteptat după vizita istorică a lui Obama la Hiroshima în luna mai a acestui an.

Atacul japonez de la Pearl Harbor, un semieșec

Doar 90 de minute le-a trebuit  japonezilor  să dea o lovitură grea  marinei americane.

La ora 6.00 pe 7 decembrie 1941, Japonia vrea să dea lovitura de grație SUA, având în plan distrugerea flotei americane. Planul prevedea ca primul raid să atace la 7.45 dinspre vest, iar cel de-al doilea la 8.45 dinspre est, ambele având țintă navele și avioanele. Un al treilea val urma să distrugă intalațiile portuare și de combustibil astfel încăt Pearl Harbor să devină nefuncțional, iar americanii să-și mute flota în California pentru o perioadă.

Dintre cele 8 cuirasate, trei eșuaseră la țărm, unul fusese răsturnat iar celelalte fuseseră mai mult sau mai puțin avariate. Trei crucișătoare ușoare, trei distrugătoare și alte nave fuseseră scufundate sau avariate. Foarte important, submarinele scăpaseră.

Avioane de luptă japoneze gata de decolare pe puntea portavionului Akagi

Doar 54 din cele 250 de avioane ale marinei scăpaseră neatinse sau erau reparabile, iar 166 din cele 231 de aparate ale forțelor aeriene trecuseră cu bine. Au pierit 2043 de militari și civili. Fiind duminică, mulți marinari erau la țărm și astfel au avut șanse mai mari de supraviețuire. Japonezii au pierdut 29 de avioane și 100 de oameni, dar toate cele 5 submarine, care  au fost scufundate.

În timp ce Michael Slackman, istoric consultant pe lângă marina americană, a descris atacul ca fiind „perfect, ca la carte". Gordon Prange, cel mai important specialist pe tema atacului de la Pearl Harbor, vorbeşte despre un atac „conceput în mod genial şi plănuit meticulos".

Totuși, o analiză detaliată a pregătirii şi execuţiei atacului relevă o poveste cu totul diferită. Chiar şi după 10 luni de pregătiri intense şi repetiţii, atacul a fost caracterizat prin inflexibilitate, lipsă de coordonare şi o proastă alocare a resurselor. Deşi suficient de bine înarmaţi cât pentru a distruge 14 cuirasate, atacul japonez de la Pearl Harbor n-a fost genial; ba chiar ar fi putut să fie un dezastru.

De teamă,  comandantul operațiunii japoneze, amiralul Yamamotonu, a renunțat la cel de-al treilea raid care urma să facă într-adevăr complet inoperabil Pearl Harbor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel