Patriarhia Română, către Camera Deputaților: Reglementarea parteneriatului civil, un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia

Patriarhia Română solicită Camerei Deputaților să respingă și de această dată propunerea legislativă privind parteneriatul civil, întrucât constituie "un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia".

"Avem obligația să apărăm familia, constituită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie", a transmis, luni, într-un comunicat de presă, Patriarhia Română în contextul reluării pentru a treia oară în ultimii ani a unei propuneri legislative aparținând deputatului independent Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil, până acum respinsă cu largă majoritate parlamentară de fiecare dată.

Propunerea lansată în 2013 şi susţinută iniţial de alţi şapte colegi parlamentari din PSD, DP, PC-PLR stipulează că parteneriatul civil este "un contract încheiat, fără niciun fel de discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi". Pe 31 martie, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a respins propunerea legislativă.

Deoarece Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra propunerii în calitate de for decizional, Patriarhia Română reiterează poziția ei constantă în această chestiune.

"Răspunsul societății și al autorităților publice la încercările actuale de-a submina familia tradițională trebuie să tină cont de continuitatea acesteia în istorie ca dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate și ca binefacere pentru viața unui popor. De aceea, Patriarhia Română atrage atenția că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradițională sau să i se substituie și reprezintă un atentat la identitatea acesteia. Subminarea valorilor familiei tradiționale prin crearea unor alternative la aceasta periclitează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate.

Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moștenit și a cultivat un respect deosebit fată de familie, numită Biserica de acasă, având credința că aceasta este instituită și binecuvântată de Dumnezeu. Acest respect fată de familie s-a concretizat în grija pentru o viață în armonie și fidelitate, ajutorarea reciprocă a soților, nașterea de copii și creșterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsături fundamentale ale societății romanești. De aceea, Biserica binecuvintează numai familia tradițională.

Patriarhia Română subliniază faptul că, atât Constituția României (art. 48), cât și Codul Civil (art. 258) reflectă realitatea că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe drepturile și îndatoririle părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor și consideră că aceste acte normative trebuie respectate și aplicate, iar nu diminuată importanța lor prin instituții noi, fără nicio tradiție, dar care pretind drepturile ce decurg din căsătorie. Niciun angajament internațional al României nu obligă statul român să legifereze relațiile în afara familiei constituite prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie", se precizează în documentul citat.

Parteneriatul civil, o anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de același sex

Patriarhia Română avertizează asupra riscurilor care pot apare dacă va fi votat acest proiect legislativ și solicită Camerei Deputaților să-l respingă.

"Experiența altor state arată că aceste parteneriate civile sunt doar o anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de același sex. Familia nu este doar un set de drepturi recunoscute soților de către stat, ci și o valoare socială, care susține viața și continuitatea unui popor. De aceea, subminarea familiei tradiționale nu poate fi decât în defavoarea binelui comun al societății.

Deoarece în textul inițiativei se face mențiune la 'creșterea și educarea copiilor aflați în întreținerea' persoanelor care au încheiat un contract de parteneriat civil, considerăm că, în contextul celor prezentate mai sus, adoptarea inițiativei privind parteneriatele civile ar avea efecte negative și în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Copiii riscă să fie privați, împotriva voinței lor, de afecțiunea maternă sau paternă, fapt care ar duce la efecte negative pe termen lung, prin substituirea acestora cu alte tipuri de afecțiune (două mame, doi tați etc.).

Pentru toate aceste motive, Patriarhia Română solicită Camerei Deputaților, cameră decizională, să respingă și de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, întrucât constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia", conchide comunicatul Patriarhiei Române.

Monica Macovei: Am tot mai multe motive să cred că USL trăieşte
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel