Patinoar statuie Matei Corvin. Conflict mocnit maghiaro-român

Un nou conflict este pe cale să izbucnească în Cluj-Napoca între etnicii maghiari și români, pe tema amplasării unui patinoar în jurul statuii lui Matei Corvin. 

"Cei care au fost prezenți la începutul anilor 90 la bătăile discrete dintre polițiștii lui Funar și demonstranții care au ieșit de la slujbă (majoritatea oameni în vârstă) nu o să uite niciodată atmosfera încordată de atunci. Erau vremurile protestelor maghiare împotriva săpăturilor arheologice din Centru -săpături care aveau scopul de a scoate la iveală urmele daco-romane...

Eu, ca jurnalist începător am ajuns acasă cu o pată violetă pe braț, în urma unei strângeri discrete și prietenești din partea unui ofițer post-securist. Mi-au luat reportofonul și au vrut să mă ducă într-o curte să mă bată. Am scăpat cu o palmă și un pic de curs sânge din nas. Arătam oribil, speriat, plin de spaimă și cu o ură eternă împotriva acelora, care promovează forța naționalistă.

Atunci era vorba de săpături în apropierea statuii regelui Ungariei - după unii cel mai mare rege al Ungariei. Se căutau urmele daco-romane... A urmat perioada, când zilnic stăteam la pândă, noi ziariștii maghiari care lucram în centru, ca Funar și societatea română care l-a susținut mult, mult timp pe acest om, să nu mute statuia, sau și mai rău, să trimită la topit la Hunedoara (atunci mai funcționa Combinatul).

Nemulțumirea, cauzată de neiformarea consilierilor maghiari 

După toate acestea, să faci în jurul statuii un patinoar FĂRĂ SĂ INFORMEZI MĂCAR CONSILIERII MAGHIARI este o prostie. Lumea nu înțelege ce se întâmplă, comunicarea este foarte slabă (ca și în România în general), și astfel apar conflicte mai mult decât nedorite.

Cazul nu este plăcut pentru nimeni, nici pentru organizatori (care au avut un proiect special pentru acest Crăciun), nici pentru UDMR, nici pentru Consiliul Local, nici pentru Boc. Atunci de ce am ajuns aici?

Acest caz alminteri este exemplu școală, cum NU TREBUIE să comunici că cei care îți plătesc taxe și indemnzații, se arată într-o postare pe contul de socializare al Corbilor Albi, un portal care se descrie a fi unul  de contact româno-maghiar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel