Paști 2022. De ce este bine să ții post negru în Vinerea Mare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

În Vinerea Mare, unii credincioși țin postul negru. Iată de ce este bine să nu mănânci nimic până la apusul soarelui.

În Vinerea Mare, când are loc moartea Mântuitorului, oamenii rămân fără protecție divină. Este o zi de doliu. În postul negru, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune. Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Iisus înainte să moară.

De asemenea, se spune că toți cei care țin post negru în Vinerea Mare vor fi feriți de boli și vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le realizeze. Preoții atrag atenția credincioșilor că o singură zi de post nu poate suplini absența postului în restul timpului. Postul negru ar trebui ținut doar de cei care nu au probleme de sănătate. 

Vezi și: Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Ce semnifică

Săptămâna Patimilor - Vinerea Mare

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

După ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rosteşte sentinţa. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Şi crucea. Ajuns la locul execuţiei, braţul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de braţul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi aşezate pe un scăunel de picioare, ceea ce uşura durerile, dar lungea supliciul, scrie crestinortodox.ro. În vârful stâlpului, se fixa o scândură pe care era consemnată vina condamnatului, în cazul Domnului: "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".

Iosif din Arimateea l-a coborât pe Iisus de pe Cruce şi l-a îngropat împreună cu Nicodim. În momentul în care Hristos Şi-a dat duhul, catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat şi multe trupuri ale celor adormiţi au înviat.

Vinerea Mare este zi aliturgică. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii, semnificând coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Seara se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoţii ajutaţi de credincioşi simbolizează trupul Mântuitorului. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Vezi și: Săptămâna Patimilor. Vinerea Mare, denie: Cuvintele rostite de Iisus pe Cruce. Ce semnifică

Săptămâna Patimilor - Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci. Se spune că femeile pot orbi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel